Slovenci smo že večkrat dokazali, da v trenutkih, ko je to treba, znamo stopiti skupaj. Predvsem se v zadnjih letih to izkaže pri različnih naravnih katastrofah, ki prizadanejo našo državo, veliko socialnega čuta pa znamo pokazati tudi ob zbiranju sredstev za socialno ogrožene. Zato se bomo v oddaji Hudo z mladimi prostovoljci iz Zveze tabornikov Slovenije spraševali, kaj nas Slovence dela dobrodelne in ali nam je ta čut privzgojen že v otroštvu. Obiskali in predstavili pa bomo tudi nekaj prostovoljskih organizacij. Med oddajo bomo poklicali tudi v Dobovo in preverili, kakšno je trenutno stanje glede prihodov beguncev v našo državo.

V oddaji Hudo smo govorili o temi, na področje katere mladi šele vstopate, in sicer o prostovoljstvu in dobrodelnosti med vami. Današnji slog življenja je razmere okoli nas pripeljal do te skrajnosti, da mnogi okoli nas potrebujejo pomoč. Še posebej se je to izkazalo med ekonomsko krizo, ki je prizadela Evropo in pri tem Slovenija ni bila izjema. A s svojimi dejanji smo Slovenci dokazali, da v trenutkih, ko je to potrebno, znamo stopiti skupaj in pomagati sočloveku, tako s finančnimi kot materialnimi sredstvi. Mnogo ur prostovoljnega dela pa prostovoljci med nami vložite tudi v odpravljanje posledic naravnih nesreč širših razsežnosti, ki so v zadnjem času žal postale kar nekakšna stalnica naših življenj. In tudi mladi ste pri tej pomoči seveda nepogrešljivi. Prostovoljstvo in dobrodelnost pa se ne kažeta le pri tovrstnih dogodkih, namreč aktivni ste že, če pomagate starejšim, medgeneracijsko sodelovanje je danes pri nas že zelo razvito, zelo radi pa zagotovo priskočite na pomoč tudi svojim sošolkam in sošolcem, če ti potrebujejo vašo učno ali pa kakršnokoli drugačno pomoč. In ta pomoč tistemu, ki jo dobi, zelo veliko pomeni. In na področju prostovoljnega dela in dobrodelnosti so zelo aktivni tudi mladi predstavniki Zveze tabornikov Slovenije, ki smo jih danes povabili medse v studio. Z nami so bili Jona Dežman, Nuša Grenc, obe iz Rašiškega rodu, Nina Kuharič iz rodu Bičkova skala in Nik Žnidaršič iz rodu Močvirski tulipani. Naš pogovor smo začeli z naštevanjem prostovoljskih akcij, pri katerih so že sodelovali.

Prostovoljstvo je poslanstvo, katerega mora vsak posameznik najprej začutiti v sebi. Ko ga, nato to delo vedno opravlja z veseljem. Dobro se z dobrim vrača, so dejali naši sogovorniki. Ko vidijo situacijo, ko nekdo potrebuje pomoč, so zelo hitro pripravljeni pomagati.

Kot taborniki so se Jona, Nuša, Nina in Nik s prostovoljnim delom srečali že zelo zgodaj. Povedali so tudi, iz katerih rodov prihajajo in kako se spominjajo svoje prve akcije na terenu.

Prostovoljec ne more postati kar vsak. Treba se je zavedati, da je v tovrstno udejstvovanje potrebno vložiti veliko truda in marsikdaj iti tudi čez samega sebe. Če je posameznik pripravljen narediti ta korak, lahko začne razmišljati o izbiri humanitarne organizacije, ki se ji bi želel pridružiti.

Med oddajo smo kar nekajkrat izpostavili, da človeku prostovoljstvo da zares veliko. Mladi pravijo, da na akcijah, ki se jih udeležujejo, dobijo mnogo več, kot pa dajo. In še občutek sreče jih po akcijah spremlja še dolgo časa. Lepa stran prostovoljstva pa je poleg pomoči drugemu tudi ta, da se ob delu stkejo mnoga prijateljstva, ki trajajo zelo dolgo. In najlepše pri tem je to, da veš, da se na takega človeka, ki pomaga drugim, lahko zaneseš tudi sam.

V zadnjih mesecih smo bili tudi v Sloveniji priče begunski krizi. Zato smo med oddajo poklicali na železniško postajo v Dobovi, ki je bila in je glavna točka prihoda beguncev v našo državo. Pogovarjali smo se s prostovoljko Humanitarnega društva Adra Slovenija Simono Potočar, ki nam je opisala, kakšne so tam trenutne razmere.

Tabornike v naslednjih dneh in tednih čaka kar nekaj prostovoljnega dela. In kot pravijo, že komaj čakajo, da poprimejo zanj.

Aleš Ogrin