Mirko Ramovš je eden vidnejših slovenskih etnokoreologov, gotovo pa osebnost z zelo bogatim opusom odrskih postavitev slovenskih ljudskih plesov. Poklicno in ljubiteljsko se ukvarja najprej z raziskovanjem slovenske plesne dediščine, potem pa s predstavljanjem le-te v okviru odrskih nastopov folklornih skupin. Domala nešteto zelo premišljenih in domišljenih drobnih parametrov se sestavi ob vizualno bogati, razkošni folklorni koreografiji. Kaj vse se skriva za to umetnostjo vedo le tisti, ki se s tem intenzivno ukvarjajo. V teh krogih je profesor Mirko Ramovš zelo cenjen in spoštovan. Njegovi 80-letnici je bila posvečena plesna pireditev v Velenju z naslovom Polka je ukazana, kjer je dvanajst folklornih skupin plesalo in predstavilo etnokoreografske slike iz opusa Mirka Ramovša. Predstavili jih bomo tudi v oddaji Slovenska zemlja. Godli in peli bodo folklorniki, z besedo in s svojimi nezapisanimi komentarji pa bo odrske postavitve pospremil avtor Mirko Ramovš. Pripravlja Simona Moličnik.

Mirko Ramovš je eden vidnejših slovenskih etnokoreologov, gotovo pa osebnost z zelo bogatim opusom odrskih postavitev slovenskih ljudskih plesov. Poklicno in ljubiteljsko se ukvarja najprej z raziskovanjem slovenske plesne dediščine, potem pa s predstavljanjem le-te v okviru odrskih nastopov folklornih skupin. Domala nešteto zelo premišljenih in domišljenih drobnih parametrov se sestavi ob vizualno bogati, razkošni folklorni koreografiji. Kaj vse se skriva za to umetnostjo vedo le tisti, ki se s tem intenzivno ukvarjajo.

V teh krogih je profesor Mirko Ramovš zelo cenjen in spoštovan. Njegovi 80-letnici je bila posvečena plesna pireditev v Velenju z naslovom Polka je ukazana. Organizirali so jo sodelavci Zveze kulturnih društev Šaleške doline in Javnega sklada za kulturne dejavnosti območne izpostave Velenje. Dvanajst folklornih skupin je plesalo in predstavilo etnokoreografske slike iz opusa Mirka Ramovša. Slišane so tudi v oddaji Slovenska zemlja, z besedo pa jih je pospremil avtor Mirko Ramovš.

 

Simona Moličnik