‘Mednarodna alpinistična odprava Kishtwar 2015, ki so jo sestavljali Slovenca Urban Novak in Marko Prezelj (oba AO PD Kamnik), Američan Hayden Kennedy in Francoz Manu Pellissier, je oktobra kot prva uspela preplezati zahtevno vzhodno steno Cerro Kishtwarja (6173 m), markantnega vrha v indijskem Kašmirju, ki je zaradi svoje podobnosti dobil ime po bolj znanem Cerro Torreju v Patagoniji. Tehnično izjemno zahteven vzpon, ki so ga ocenili z ED+, kar je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice, je nov vrhunski alpinistični dosežek v Himalaji.‘, je zapisano v poročilu o odpravi Kishtwar 2015 v poročilu Planinske zveze Slovenije. Slovenski alpinisti so znova dokazali, da jim v svetovnem merilu le redko kdo lahko konkurira. Urban Novak in Marko Prezelj bosta nekaj minut po 12. uri gosta v studiu Prvega – Informativnega programa, kjer bosta predstavila svoj zadnji dosežek, ki bo brez dvoma znova močan adut na izboru za prestižne Zlate cepine. Z gostoma se bo v studiu pogovarjal Jure K. Čokl

Nov velik uspeh slovenskega alpinizma!

Mednarodna alpinistična odprava Kishtwar 2015, ki so jo sestavljali Slovenca Urban Novak in Marko Prezelj (oba AO PD Kamnik), Američan Hayden Kennedy in Francoz Manu Pellissier, je oktobra kot prva uspela preplezati zahtevno vzhodno steno Cerro Kishtwarja (6173 m), markantnega vrha v indijskem Kašmirju, ki je zaradi svoje podobnosti dobil ime po bolj znanem Cerro Torreju v Patagoniji. Tehnično izjemno zahteven vzpon, ki so ga ocenili z ED+, kar je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice, je nov vrhunski alpinistični dosežek v Himalaji.‘, je zapisano v poročilu o odpravi Kishtwar 2015 v poročilu Planinske zveze Slovenije. Slovenski alpinisti so znova dokazali, da jim v svetovnem merilu le redko kdo lahko konkurira. Urban Novak in Marko Prezelj bosta nekaj minut po 12. uri gosta v studiu Prvega – Informativnega programa, kjer bosta predstavila svoj zadnji dosežek, ki bo brez dvoma znova močan adut na izboru za prestižne Zlate cepine. Z gostoma se bo v studiu pogovarjal Jure K. Čokl

Odprava je sicer dosegla kar dva vrhova v tem pogorju po prvenstvenih smereh – najprej po južnem grebenu na 6278 m visoki Chomochior, potem pa še po vzhodni steni Cerro Kishtwar. V slednjem so uspeli preplezati izredno težavno smer Light before wisdom / Svetloba pred modrostjo, ki so jo ocenili kot ekstremno težko. Sicer je odprava potekala brez težav, če izvzamemo obilne padavine, ki so jih doletele v baznem taboru. Zaradi njih so morali celo izkopati pravi odvodni sistem, saj bi sicer njihov tabor voda lahko tudi odnesla.

Plezali so tri dni, najtežji del je pomenil sistem plošč, prekritih z nepredelanim snegom. Zaradi njega se je plezanje tudi zavleklo, najtežji del pa je v svojem slogu preplezal izkušeni Marko Prezelj, sicer dobitnik kar treh Zlatih cepinov.

Odprava je bila zasnovana na moderen način, torej z maloštevilnim spremljevalnim osebjem, v alpskem slogu in z ustrezno aklimatizacijo na bližnjih vrhovih, ki omogoča tudi ogled glavnega cilja. Vsi navzoči so jo opisali kot izjemno uspešno, kar se vidi tudi v poročilih, dostopnih na specializiranih spletnih straneh.

Z gotovostjo lahko trdimo, da bo dosežek močno konkurenčen na prihodnji podelitvi zlatih cepinov, najbolj zaželeni nagradi v svetu alpinizma.

Jure K. Čokl