Teolog in utopični socialist ANDREJ SMOLNIKAR je bil leta 1819 posvečen v duhovnika, po nekaj letih kaplanovanja pa je stopil v benediktinski samostan Šentpavel v Lábotski dolini na avstrijskem Koroškem in prevzel redovniško ime Bernard. Postal je profesor za novo zavezo na bogoslovju v Celovcu. Začenjal je verjeti, da mu Bog pošilja znamenja, po katerih je izbran za združitev vseh krščanskih ver v eno Cerkev. Dvomil je o papeževem prvenstvu in se imel za novega protestanta.
Pred političnim nadzorom se je pod pretvezo, da gre v misijone, iz Avstrije umaknil v Združene države Amerike, izstopil iz katoliške cerkve in začel zbirati verske somišljenike. Napisal je več teoloških polemičnih knjig ter v letih 1841 in 42 kot prvi Slovenec v Združenih državah izdajal svoje lastno glasilo; 26 številk je izšlo pretežno v nemškem jeziku. V Pensilvaniji je kupil veliko posestvo in s somišljeniki skušal ustanoviti naselbino po načelih utopičnega socializma, vendar ni uspel. Andrej Smolnikar se je rodil na današnji dan pred 220-imi leti v Kamniku.
—–
Skladatelj ANDREJ VAVKEN je bil učitelj in pozneje nadučitelj ter tudi župan v Cerkljah na Gorenjskem. Na glasbenem področju ni bil le virtuoz v igranju na orgle ter izvrsten pevec in pevovodja, pač pa je izdal tudi deset zbirk pretežno cerkvenih zborovskih skladb. Bil je izviren in domiseln melodik, preprost v harmoniji in modulaciji. Andrej Vavken se je rodil na današnji dan leta 1838 v Planini pri Postojni.
—–
Dramaturg, dramatik in prevajalec HERBERT GRÜN je leta 1951 na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani diplomiral iz dramaturgije ter postal umetniški vodja Prešernovega gledališča v Kranju. Pozneje je deloval še v Zagrebškem dramskem gledališču in v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju, do smrti pa je bil kulturni urednik revije “Naši razgledi”. Bil je plodovit prevajalec knjižnih del za gledališke uprizoritve in je sodil med najbolj razgledane literarne in gledališke publiciste svojega časa. Herbert Grün se je rodil na današnj dan pred 90-imi leti v Ljubljani.
—-
Pesnik, dramatik in pripovednik BRANKO HOFMAN je študiral primerjalno književnost in filozofijo, delal pa kot novinar, urednik in lektor. Slovenski literaturi je zapustil obilno knjižno bero – osem pesniških zbirk, med njimi dve antološki, pa mladinske pripovedi, romane in publicistična dela. Na začetku svoje pesniške poti se je močneje navezal na tradicijo in značilnosti časa, nato pa je vse bolj razkrival svojo pesniško podobo.
V dramskih delih je prikazoval stiske sodobnega ali revolucijskega časa ter moralna vprašanja malomeščanske družbe. Izmed njegovih del sta bila najodmevnejša roman “Noč do jutra”, v katerem je obravnaval snov Golega otoka, in mladinska pripoved “Ringo Star” . Za svoje delo je Branko Hofman prejel več priznanj, med njimi dvakrat Tomšičevo in enkrat Levstikovo nagrado. Rodil se je na današnji dan leta 1929 v Rogatcu.

Pavle Jakopič