Zaradi poznih diagnoz zamujamo številne priložnosti za uspešnejše zgodnje zdravljenje in preprečevanje novih okužb.

V Sloveniji se le malo ljudi odloči za testiranje na virus HIV. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje opravimo približno dva testa na sto prebivalcev, v sosednji Avstriji skoraj deset. Manj testov kot pri nas naredijo le še v Romuniji, na Madžarskem, Poljskem in v Grčiji.

Na vprašanje, zakaj je priporočljivo, da se ob sumu na okužbo z virusom HIV odločimo za testiranje, prof. dr. Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana odgovarja, da nas prav testiranje lahko reši pred prepozno postavljeno diagnozo in s tem omogoči začetek zdravljenja.

Ob učinkovitem zdravljenju, je zdaj stigma največji problem, s katerim se soočajo osebe, ki živijo s HIVom.

Nevarnosti okužbe s HIVom nam pretijo ob stiku s semensko tekočino, izločki žlez v nožnici, z okuženim materinim mlekom in krvjo. HIV najprej napade človekov imunski sistem – najbolj na udaru so bele krvničke. Med dolgotrajno okužbo se lahko razvije aids.

Statistika

V letu 2014 je bilo, kot je razvidno iz poročila NIJZ, v Sloveniji prijavljenih 48 primerov novih diagnoz okužbe s HIV: 44 med moškimi (32 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi), 3 pri ženskah in 1 primer pri trans osebi. Večina oseb – 58 odstotkov – je imela že hudo prizadet imunski sistem in bi že nujno morali prijemati protiretrovirusna zdravila. V letu 2014 so umrli trije bolniki z aidsom.

Rdeča pentlja je simbol osveščenosti in boja proti aidsu.

foto: sassy mom/ Flickr, cc

Zdravljenje

Okužba z virusom HIV in aids ne pomenita več smrtne obsodbe. Po besedah dr. Tomažiča sodobna zdravila učinkovito zavirajo razmnoževanje virusa, vendar pa bolezni še ne pozdravijo. Ne samo, da so nova zdravila zelo učinkovita; do oseb, ki živijo s HIVom, so tudi bolj prijazna. Za enak učinek je bilo še nedolgo nazaj treba vzeti precej več tablet in se natančno držati strogega režima zdravljenja.

Študije pa že tudi potrjujejo, da lahko razvoj okužbe z virusom HIV prepreči preventivno uživanje zdravil – gre za zaščito že pred izpostavitvijo virusu – za tako imenovano pre exposure profilakso – s kratico PrEP.

Od prihodnjega ponedeljka, 23. novembra, pa vse do petka, 27. novembra, se med 15. in 17 uro lahko na HIV in oba hepatitisa testirate na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani. Testiranje je brezplačno, anonimno in zanj tudi ne potrebujete napotnice.

Iztok Konc