Kakšen je pretok krvi skozi srčno mišico?

Štiristo tisoč evrov je vrednost nove gama kamere za slikanje srca, s katero so na Kliniki za nuklearno medicino UKC Ljubljana zamenjali staro, ki je bila v uporabi že 23 let. Po besedah doc. dr. Barbare Gužič Salobir bodo podatki pridobljeni z novo kamero še natančneje povedali, kakšen je pretok krvi skozi koronarne arterije in srčno mišico. To je pomembno pri diagnosticiranju in zdravljenju koronarne bolezni, ki jo uvrščamo med najpogostejša srčna obolenja sodobnega časa.

Nova kamera omogoča večjo kakovost posnetkov, manjšo izpostavljenost sevanju in tudi krajši čas slikanja.

Če boste na vaši napotnici prebrali perfuzijska scintigrafija srca in Klinika za nuklearno medicino UKC Ljubljana , vas je zdravnik napotil na slikanje koronark z novo gama kamero. To je neinvazivna in neboleča preiskava. Razlikuje se od koronografije, ki spada med invazivne preiskave srčnih žil, in tudi od drugih neinvazivnih preiskav srca. Kljub nizki dozi sevanja in kratkotrajni izpostavljenosti, slikanje z novo kamero ni priporočljivo za nosečnice in doječe matere.

Statistični podatki kažejo, da je povprečna starost pacientov, pri katerih opravijo perfuzisko scintigrafijo srca, 60 let. Med njimi je enako število moških in žensk.

Prve izkušnje zdravstvenega osebja in bolnikov so pozitivne. S staro kamero so na Kliniki za nuklearno medicino na leto slikali okoli 1.500 pacientov, z novo pa bodo lahko opravili več preiskav, zaradi česar se bo skrajšala tudi čakalna doba na perfuzijsko scintigrafijo srca.

Iztok Konc