Na našo predstavo o tem, kaj smo, vpliva veliko različnih dejavnikov – naše želje, misli, ki si jih ustvarimo na podlagi medijskih podob, ter pričakovanja družbe, staršev, učiteljev in vrstnikov. Kadar se naša dejanja ali videz s temi predstavami ne skladajo, postanemo nezadovoljni, včasih tudi razvijemo slabo samopodobo. Tej bomo posvetili tokratno oddajo Hudo!, ob poslušanju katere boste izvedeli, kako se spopasti z učnim neuspehom in zbadanjem vrstnikov, kako se sprijazniti s podobo svojega telesa, pa tudi, kako pomagati vrstnikom, ki s seboj niso zadovoljni. Vodi Andreja Gradišar.

Na našo predstavo o tem, kaj smo, vpliva veliko različnih dejavnikov – naše želje, misli, ki si jih ustvarimo na podlagi medijskih podob, pričakovanja družbe, staršev, učiteljev in vrstnikov. Kadar se naša dejanja ali videz s temi predstavami ne skladajo, postanemo nezadovoljni, razvijemo slabo samopodobo. O samopodobi so razmišljali Pia, Maša, Lara, Hana, Maja in Matija iz OŠ Franceta Bevka, ki so povedali, kdaj so si všeč:

Seveda to, da občasno nismo zadovoljni s seboj, še ne pomeni, da imamo slabo samopodobo. Kot je pojasnila psihologinja Alenka Tacol, je za slednjo značilno, da se umikamo vase, ne navezujemo stikov:

Za slabo samopodobo je značilno pretiravanje, močno se usmerimo vase, na vse stvari v zvezi s seboj gledamo negativno, se ne spoštujemo, težko navežemo odnose z drugimi, imamo malo prijateljev, bežimo pred problemi, nismo samostojni pri odločanju, da smo pretežno slabo razpoloženi.

Na razvoj slabe samopodobe o svojem telesu in videzu zelo močno vplivajo podobe s socialnih omrežij in pričakovanja vrstnikov. Kot so povedali učenci OŠ Franceta Bevka, je videz pomembnejši med dekleti kot fanti, zato se mnoga dekleta odločijo za dieto:

Pia, Maša, Lara, Hana, Maja in Matija pravijo, da v razredu ali šoli največkrat zbadajo tiste, ki imajo večjo telesno težo. Zbadanja pa so deležni tudi tisti, ki odstopajo. To je na svoji koži izkusil Matija:

Eno leto so me zbadali zaradi frizure. Na začetku sem se zelo vznemirjal, potem pa sem si okrepil moralo, se jim samo smejal in so videli, da mi nič ne morejo.

Podobno svetuje tudi psihologinja Alenka Tacol, ki pravi, da se zbadanja najlažje znebimo, če poiščemo razlog zanj, se postavimo zase in ne pokažemo, kako zelo so nas ravnanja in besede drugih prizadeli.

Na slabo samopodoba poleg pričakovanj in zbadanja vrstnikov ter medijskih podob vplivajo tudi neuspeh v šoli, pri hobijih, prevelika pričakovanja staršev. Če vam kaj od naštetega povzroča težave oziroma slabo vpliva na vašo samopodobo, se lahko po nasvet obrnete na spletno stran To sem jaz. Na njej lahko anonimno zaprosite za nasvet strokovnjakov s področja medicine, psihologije in socialnega dela, najdete literaturo o delovanju telesa, motnjah hranjenja, športu in tako dalje, tam pa so zbrani tudi kontaktni podatki raznih svetovalnic in kriznih centrov.

Andreja Gradišar