Pred nekaj tedni je končal svojo športno pot telovadec Mitja Petkovšek, eden izmed večnih adutov za medalje na velikih tekmovanjih. Od njega smo vedno veliko pričakovali in to od njega tudi dobili – postal je dvakratni svetovni in štirikratni evropski prvak. Tekmoval bi še naprej, vendar je zaradi poškodbe sklenil, da se bo njegova bogata športna kariera končala. Človek, ki je neverjetno miren, odprt in športno zrel, pušča za seboj praznino, vendar se iz dvoran ne umika, saj ostaja tesno povezan s športom, ki mu je dal veliko več, kot mu je vzel. Tudi bradlje, ki mu je prinesla toliko naslovov, ne misli kar tako izpustiti. V oddaji Razkošje v glavi se je v pogovoru z Juretom K. Čoklom spominjal tudi svojih srednješolskih let in vrgel pogled na vse tisto, kar prihaja zdaj, ko se začenja njegovo drugo življenje.

Ko običajne stvari postanejo velike

Človek s toliko nalezljive energije, da mu je težko slediti. Zgovoren, vendar skromen. Star šele 38 let, a z dolgo potjo za seboj. Ko pripoveduje o sebi se zdi, da zanj vprašanj brez odgovorov ni. Na pragu spremembe, ki je njegovo življenje zasukala v povsem drugo smer in se nanjo šele navaja. Ter se čudi malenkostim, ki se večini ljudi komaj zdijo vredne omembe.

Pred kratkim je na primer s prijateljem šel na kavo in tam ugotovil, da lahko pravzaprav spije tudi pivo. In to veliko pivo. Naredil je tako in se počutil dobro kot že dolgo ne. V vseh letih treninga tega seveda ni bil bilo. Ravno običajne stvari so tisto, za kar v njegovem življenju že od srednje šole ni bilo časa. In tega tudi dvajset let kasneje ni pozabil.

 

Jure K. Čokl