Biti najstnik je težko. Vsak dan novi izzivi in kup pasti – od stresa v šoli, sporazumevanja s starši, bombardiranja medijev, dramatičnih zmenkov, zlorabe, nasilnežev, zasvojenosti, depresije in pritiskov vrstnikov. Številni mladi se ne zavedajo, da bodo izbire, ki jih ob krmarjenju med izzivi v najstniških letih sprejmejo, odločale o njihovi prihodnosti. O vsem tem bodo v letošnjem šolskem letu razpravljali mladi parlamentarci na šolskih in regijskih razpravah – še prej pa v tokratni oddaji Hudo! z voditeljico Tadejo Bizilj.

Biti najstnik je težko. Vsak dan novi izzivi in kup pasti – od stresa v šoli, sporazumevanja s starši, bombardiranja medijev, dramatičnih zmenkov, zlorabe, nasilnežev, zasvojenosti, depresije in pritiskov vrstnikov. Številni mladi se ne zavedajo, da bodo izbire, ki jih ob krmarjenju med izzivi v najstniških letih sprejmejo, odločale o njihovi prihodnosti. O vsem tem bodo v letošnjem šolskem letu razpravljali mladi parlamentarci na šolskih in regijskih razpravah – še prej pa so nas Ciril Cerovšek, Tara Mlekuž in Žan Koprivec Perjet obiskali v našem studiu. In kakšno so njihove vloge v otroškem parlamentu.

“Teme, o katerih se bomo pogovarjali v šolskih skupnostih, bom prenesla v svoj razred, da o njih skupaj predebatiramo.”

Današnjo oddajo smo začeli z utrinki s tedna otroka – tega obeležimo vsako leto prvi teden v oktobru. Različne organizacije in šole – vse od zvez in društev prijateljev mladine, gasilskih brigad do reševalnih postaj in gledališč, so organizirali brezplačne predstave, oglede filmov, muzejev, obiske in seznanitve z delovanjem organizacij in zavodov. Kaj teden otroka pomeni tistim, ki jim je zares namenjen, je zanimalo tudi nas – z radijskim mikrofonom smo se zato ustavili na Osnovni šoli Prule in poklepetali s Saro, Varjo, Timotejem, Veronom, Ano in Maksom.

“Lahko smo bolj sproščeni, tudi učitelji nam bolj popustijo – en teden v letu pa lahko imamo tudi mi.”

Biti najstnik danes in pred petdesetimi leti, je popolnoma drugače. Kje so prednosti in kje slabosti?

“Včasih so imeli črno sliko na televiziji, mi imamo vse bolj sodobno in nam je lažje.”

Da je današanja tehnologija lahko velik dvorezni meč, so se strinjali tudi gosti v studiu – Tara, Ciril in Žan.

Izzivov in pasti, s katerimi se najstniki soočajo v sodobnem času je veliko. Osmošolci s Prul so jih našteli le nekaj.

“Starši nas ne razumejo, veliko stvari nam ne pustijo, stari starši nam povedo, kako so lahko v svojih časih pustili vrata na stežaj odprta, zdaj pa je veliko več kriminala.”

Ko pride do konfliktov, ko se mladostniki znajdejo v težavah, postanejo žrtve slabe družbe ali napačnih odločitev – takrat je dobro, svetujeta mlada parlamentarca Ciril in Tara, da se z nekom pogovorijo.

“Najprej zagotovo raje zaupam sošolki, prijateljici – potem pa skupaj najdeva primerno odraslo osebo, ki nama lahko priskoči na pomoč.”

Medtem ko je mlajša gostja v studiu, Tara, povedala, da se sama najraje zaupa prijateljici, sta starejša fanta, Žan in Ciril, priznala, da svoje odločitve najraje predebatirata v družinskem krogu.

Mladi parlamentarci bodo v letošnjem šolskem letu vse do meseca aprila debatirali o pasteh mladostništva. Mnenja se bodo zagotovo še kresala, do kakšnih sklepov bodo prišli, pa bomo slišali ob njihovem zasedanju na nacionalnem otroškem parlamentu.

Tadeja Bizilj