Če nosečnica pije alkohol, ga preko posteljice pije tudi plod.

Anketa med udeleženkami šole za starše na Gorenjskem je razkrila, da je kar tretjina žensk med nosečnostjo najmanj enkrat zaužila alkoholno pijačo. S tem podatkom Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja na problematiko uživanja alkohola med nosečnostjo. Psihiatrinja mag. Mercedes Lovrečič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje opozarja, da nosečnica ob pitju alkoholnih pijač ne izpostavlja le sebe, ampak tudi plod.

Koncentracija alkohola v krvi zarodka je lahko celo višja od koncentracije alkohola v materini krvi in ostane visoka tudi dlje časa. (NIJZ)

Raziskave so pokazale, da lahko že manjše količine popitega alkohola poškodujejo plod in pustijo nepopravljive posledice. Zapleti in posledice se kažejo že med nosečnostjo, ob porodu in pa tudi kasneje.

Alkohol je tarotogen, kar pomeni, da pri zarodku povzroča nepravilen razvoj organov. Tako so na primer možgani, ki se začnejo razvijati že v prvih tednih nosečnosti, zelo občutljivi na škodljive učinke alkohola. Težave zaradi izpostavljenosti alkoholu so raznolike, strokovnjaki zato govorijo o spektru fetalnih alkoholnih motenj.

Ker v nosečnosti ni znane varne količine alkohola, ni varne alkoholne pijače in ni varnega časa pred škodljivimi učinki alkohola, vsem ženskam, ki načrtujejo nosečnost ali so noseče, svetujemo, naj ne pijejo alkohola. (NIJZ)

Uživanje alkohola med nosečnostjo lahko povzroči spontani splav, odmrtje ploda ali sproži prezgodnji porod. Učinki in posledice dolgotrajnega pitja alkoholnih pijač v obdobju nosečnosti se lahko pokažejo že takoj ob rojstvu. Otrok se lahko rodi s prenizko telesno težo, podpovprečne rasti, lahko je razdražljiv, nespečen, se trese in ima krče. Značilen je tudi abstinenčni sindrom.

Iztok Konc