Parakolesarstvo ni le rekreacija, ampak vrhunski šport, je uradna paraolimpijska disciplina, ki jo priznava Mednarodna kolesarska zveza. Za ljudi, ki jim je usoda v delčku sekunde spremenila življenje, je parakolesarstvo tudi prestopanje mej, ki jih postavlja invalidnost. Je način življenja, postavljanje in preseganje ciljev. Ponuja potrebno motivacijo in svobodo. Zgodbe parakolesarjev, z različnimi oblikami invalidnosti, ki se lahko pohvalijo z vrhunskimi dosežki na državni, mednarodni in svetovni ravni in rekreativne parakolesarje, ki želijo v svoje vrste privabiti čim več invalidov, ki bi se želeli ukvarjati s tem športom, smo spoznali v Nedeljski reportaži, ki jo je pripravila Petra Medved.

Parakolesarstvo je športna disciplina, s katero se ukvarjajo osebe z najrazličnejšimi vrstami invalidnosti. Disciplina se deli na štiri panoge, ki se med seboj razlikujejo po vrsti koles, razlaga trener Aleksej Dolinšek:

Gre za tandeme, ki jih  vozijo slepe in slabovidne osebe, ročna kolesa, ki jih vozijo osebe z različnimi stopnjami paraplegije in tetraplegije, potem so  cestna kolesa in tricikli. Razlike med kolesi so lahko zelo velike ali pa zelo neopazne. Vse to je odvisno od posameznika in njegove invalidnosti. Kategorija cestnih koles – kolesa so zelo podobna, morda imajo nekatere prilagoditve. Nekateri kolesarji poganjajo samo z eno nogo, nekateri vozijo samo z eno roko, ker so katero roko ali izgubili v nesreči ali je ne morejo uporabljat zaradi kake prirojene napake. Na drugi strani pa imamo kolesa, ki so popolnoma drugačna, torej ročna kolesa, kjer kolesar ali kleči ali povsem leži in poganja z rokami, to so zelo nizki tricikli, na cesti so relativno slabo vidni, zato ti kolesarji uporabljajo zastavice, ki povečajo varnost v cestnem prometu. Seveda pa se zelo razlikujejo tudi tandemi, to je kolo, ki ga vozita dve osebi hkrati, oseba spredaj kolo krmili, oseba zadaj pa se samo vozi in močno poganja pedala.

 

Primož Jeralič ima, prav tako kot vsi kolesarji invalidi, kolo izdelano po meri. Poškodoval se je pred osmimi leti pri padcu na smučišču. Že pred nesrečo je bil aktiven športnik in tekmovalec, danes pa je član državne parakolesarske reprezentance in zaseda šesto mesto v skupni razvrstitvi v okviru svetovnega pokala v kategoriji ročnih koles H5.

Anka Vesel je edina tekmovalno aktivna parakolesarka pri nas in članica slovenske parakolesarske reprezentance.

 

Parakolesarji na tekmi evropskega pokala v slovaški Vratni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Petra Medved