Raziskovalci vse bližje vzroku obolenja.

Multipla skleroza je zahrbtna in nepredvidljiva bolezen živčnega sistema, ki najpogosteje prizadene ženske med dvajsetim in štiridesetim letom starosti. Zaznamujeta jo dva procesa: vnetje in propadanje živčnih celic. Vzroka in zdravila za multiplo sklerozo še vedno ne poznamo. Potekajo pa študije, za katere strokovnjaki predvidevajo, da bodo dale odgovore na številna za zdaj še neodgovorjena vprašanja.

Dr. Djordje Miljković s sodelavci na beograjski univerzi razvija zelo obetavne eksperimentalne modele:» Največji del raziskav pravzaprav opravimo na živalskem modelu. Tam je povsem jasno, kaj je vzrok za nastanek multiple skleroze, saj smo jo mi sprožili. Zanimivo je, da v živalskem svetu podobne bolezni ne poznamo.« Sklepamo lahko torej,da multipla skleroza obstaja le pri ljudeh, kar še dodatno otežuje raziskave o njenem nastanku.

Ko pacient pride k zdravniku z znaki in simptomi multiple skleroze, je od samega začetka bolezni preteklo že kar nekaj časa; pri nekaterih bolnikih že tudi več let. Tudi zaradi tega je težko določiti, kaj jo je dejansko povzročilo. (dr. Miljković)

In kaj je o nastanku multiple skleroze odkrila skupina dr. Miljkovića? » Uspelo nam je, in na to smo najbolj ponosni, da smo prepoznali eno od molekul, ki bi lahko imela pomembno vlogo pri razvoju multiple skleroze. Gre za enega od signalnih celičnih proteinov oziroma kimokinov – natančneje za CXCL12 – za katerega smo z našim modelom dokazali, da ima zelo pomembno varovalno vlogo,« pojasnjuje dr. Miljković. Raziskave pa so tudi že razkrile, katere molekule zavirajo delovanje kimokina CXCL12 in s tem ovirajo njegovo varovalno vlogo, ki jo ima pri nastanku multiple skleroze.

Eksperimentalni model, ki ga uporablja skupina dr. Miljkovića, pa je na podganah razkril še terapevtski potencial etil piruvata – spojine z izrazitim protivnetnim učinkom.

Asist. mag. Alenka Horvat Ledinek s Centra za multiplo sklerozo na Nevrološki kliniki v Ljubljani s kolegi sodeluje predvsem pri kliničnih študijah. Z njimi med drugim preverjajo učinkovitost nekaterih zdravil in postopkov, ki blažijo simptome multiple skleroze, zavirajo njeno napredovanje in preprečujejo poslabšanje.

V zadnjih letih je zdravnikom na voljo široka paleta zdravil, s katerimi lahko upočasnijo multiplo sklerozo. Še posebej učinkovito lahko zavrejo vnetni proces – tudi z novimi biološkimi zdravili v obliki infuzij. (asist. mag. Horvat Ledinek)

Po ocenah mag. Horvat Ledinek živi v Sloveniji z multiplo sklerozo do 3.000 ljudi. Med njimi je več žensk – kar dve tretjini. Najpogostejša je recidivno-remitentna oblika multiple skleroze, za katero so značilna izboljšanja in poslabšanja bolezni, ki jih z zdravili do neke mere lahko obvladujemo.

Prevode bere Matej Rus.

Iztok Konc