Prihajajoči vikend bodo ljubljanske ulice preplavili tekači vseh starosti in zmogljivosti. 20. ljubljanski maraton bo letos 24. in 25. oktobra združil tudi številne prostovoljke in prostovoljce, ki delujejo v ozadju dogodka. Da ima vsak prostovoljec svojo zgodbo, potrjujeta sogovornika, ki ju je Darja Pograjc povabila na klepet. Marica Žakelj je športna pedagoginja, ki se je po 35. letih dela na osnovni šoli, začela ukvarjati z vadbo za upokojence. Luka Antončič, absolvent Fakultete za sport, pa je kot prostovoljec sodeloval tudi na prireditvi Wings for Life World.

Pogovor s prostovoljcema na 20. ljubljanskem maratonu

Prihodnji konec tedna bodo ljubljanske ulice (ne glede na vreme) preplavili tekači vseh starosti in zmogljivosti. 20. ljubljanski maraton bo letos 24. in 25. oktobra združil tudi številne prostovoljke in prostovoljce, ki delujejo v ozadju dogodka.

“Naše delo in naša poklicanost!”

Moja aktivnost na tekih sega že kar zelo daleč nazaj, ker sem tudi sama tekla na tekih trojk. Potem pa smo otroke v osnovni šoli pripeljali na ljubljanski maraton v tistem času, ko je bil ta tek v bistvu še promocijski tek, ” razloži športna pedagoginja Marica Žakelj, ki se je po 35. letih dela na osnovni šoli začela ukvarjati z vadbo za upokojence.

Samo prostovoljstvo je s pedagoškim poklicem tesno povezano, s športom sploh. Ker tukaj se ne da tehtati: moje delo, tvoje delo. Ampak je v bistvu: naše delo in naša poklicanost!

Absolvent Fakultete za šport Luka Antončič se s sabljanjem aktivno ukvarja že 17 let. Šport je njegov način življenja: “V športu sem se preizkusil že v več vodah: kot tekmovalec, trener, sodnik, konec koncev kot študent.” Kot prostovoljec je sodeloval tudi na prireditvi Wings for Life World.

Zagotovo sem se pred časom redno ukvarjal s tekom, potem pa je pred leti prišlo do poškodbe Ahilove tetive. Do takrat sem se tudi sam udeleževal ljubljanskega maratona. Zdaj sem pa tukaj v drugi vlogi, kot prostovoljec.

V ozadnju je ogromno prostovoljskega dela

Od prijav, do nastanitve, do sprejema vrhunskih športnikov. Nenazadnje tudi za najmlajše je poskrbljeno adekvatno vse: priprava prog, priprava kontrolnih točk, štartne številke, vse te prijave, potem izročanje čipov … Pa redarji, kje lahko in kdaj lahko gledalci prečkajo progo, če jo lahko,” našteje Marica Žakelj. Da vse poteka kot po maslu, poskrbi ogromno število prostovoljcev, ki delujejo v ozadju dogodka.

Treba je aktivno spremljati tekače. Mogoče tudi malo pristopiti, če vidiš, da je kdo, ki mogoče rabi malo več. Vendar pa ne, da bi ga motili. Pa da bi bili tako vsiljivi, da bi ga s tem ovirali.

Prijave za prostovoljsko delo na ljubljanskem maratonu so še vedno odprte. Dobili boste nove izkušnje in se naučili delovati v  situaciji, ki je ne poznate, priporoča Luka Antončič.

Definitivno je primarni cilj olajšati okoliščine vsem tekmovalcem. Sigurno pa vzpodbuda pride čisto sama od sebe. Tako da, ja, samo z pozitivnimi mislimi do tekmovalcev.

Darja Pograjc