V prvi rubriki Možgani na dlani- nevron pred mikrofon smo raziskovali, kaj so geometrijski vzorci in igra svetlobe, ki jo zaznavamo tudi, ko imamo zaprte oči, oziroma, ko smo v popolni temi. Pri tem so nam z zvrhano mero radovednosti pomagale naključne mimoidoče na ljubljanskih ulicah in strokovnjak. Rubriki lahko prisluhnete na povezavi, spodaj pa še nekaj zanimivosti za tiste, ki vas tema podrobneje zanima!

Ste tudi vi kot otroci navdušeno opazovali vijuge, like in delčke svetlobe, ki so “plesali pred vašimi očmi” tudi, ko ste jih zaprli? Še posebno intenzivni pa so bili, če ste si z dlanmi pritisnili na veke ali si oči pomencali?

Fenomen ima ime : Fosfeni

Kot je za rubriko Možgani na dlani- nevron pred mikrofon pojasnil prof.dr. Marko Hawlina z Ljubljanske Ofalmološke klinike in predstojnik Katedre za oftalmologijo na Medicinski fakulteti UL, imajo vsi ti vzorci svoje ime, in sicer fosfeni. Pojavljajo se lahko v več oblikah, na nek način pa gre za pravo malo igro med mrežnico in možgani. Pri tem so zelo pomembni tudi tako imenovani biofotoni, oziroma delčki svetlobe, ki ne nastanejo mehansko ampak z biološkimi procesi. Predstavljajte si denimo, da tako, kot zažari kresnička, zažarijo tudi celice v našem očesu. Pa lahko možgani zaznajo tudi svetlobo, ki je ni?

Ojej, migrena

Marsikdo je ob branju in poslušanju pomislil na tiste fosfene, ki jih spremljajo hudi glavoboli. Zelo pogosti so namreč tudi pri migreni. Kaj se takrat dogaja lahko slišite tukaj:

To pa ni le nekaj, kar nas fascinira že kot otroke. 

Fosfeni se lahko pojavijo spontano, lahko jih sprožimo recimo tudi, če si mencamo oči.  Že sredni 50ih let prejšnjega stoletja naj bi nemški raziskovalec Max Knoll odkril, da z stimulacijo različnih delov možganske skorje, ki je odgovorna za vid, lahko “prikliče” točno določene fosfene, ki jih pacient zazna.  To pa je še posebno izziv za prihodnost in predvsem za pomoč tistim, katerih vid je poslabšan, oziroma, ki ne vidijo.

Mojca Delač