Aktualno dogajanje na področju šolstva v Furlaniji Julijski krajini in Porabju, posledice varčevanja na področju kulture na avstrijskem Koroškem, kulturno povezovanje Ljubljane in Reke - "Spomini" Jožeta Ciuhe na ogled na Reki, fotografije reških rojakov v ljubljanskem Kult3000, 85.obletnica poboja prvih protifašistov v Evropi

Da brez denarja ni glasbe, se vnovič potrjuje tudi na avstrijskem Koroškem. Varčevanje namreč vpliva tudi na izvedbo kulturnih programov, ki jih načrtujejo tamkajšanja kulturna društva koroških Slovencev. O tem se pogovarjamo z  Jankom Mallejem, vodjo Slovenske prosvetne zveze, ene od dveh krovnih kulturnih organizacij rojakov v Južni Avstriji.

Oddaja je vnovič tudi šolsko obarvana. V Italiji in Avstriji se je namreč pouk začel 14. septembra. Nas pa med drugim zanima, kako je z vpisom mladih rojakov v obe porabski dvojezični osnovni šoli in na gimnazijo v Monoštru. Podatki niso najbolj spodbudni tako glede učencev kot učiteljev. Slednjih v Porabju primanjkuje, vnovič opozarja višja svetovalka za šolstvo Slovencev na Madžarskem Valerija Perger in ponavlja, da za ohranitev slovenskegfa jezika v Porabju ne bodo poskrbeli madžarski učitelji.

Zaznamujemo tudi obletnico poboja prvih protifašistov v Evropi, rojakov, ki so jih ustreli v Bazovici pri Trstu, in vas vabimo na ogled dveh razstav. V Kult3000 v Ljubljani svoja dela (do 21.9.) predstavlja fotografska skupina rojakov iz Slovenskega doma Bazovica z Reke, v reški galeriji Kortil, ki vrata široko odpira slovenskim razstavljavcem, pa so na ogled dela Jožeta Ciuhe z naslovom Spomin, posvečena umetniškim velikanom.

Organizator, umetniška agencija Kopart, je svojo dejavnost začela pred dvajsetimi leti, ravno s predstavitvijo Jožeta Ciuhe, z njegovo razstavo Človeška komedija je obeležila desetletnico delovanja in jo z zdajšnjo tudi sklenila. Marjana Mirković se je o razstavi pogovarjala z organizatorko Đurđico Dehzad, ki je med drugim pojasnila, da gre za cikel del, posvečenih umetnikovim znancem, prijateljem ali drugim pesnikom, ki so nanj napravili vtis.

“Ko smo snovali razstavo, smo si jo zamislili, ne kot standardno razstavo, temveč preprosto tako, da bi bil Jože naš gost, se z obiskovalci odkrito pogovarjal o svojem življenju, svojem delu, in odgovarjal na vprašanja. Tako velik filozof, književnik, pesnik, slikar, grafik, človek, ki je delal mozaike …, poleg tega je bil svetovljan, velik intelektualec – in želeli smo izrabiti to priložnost in ga predstaviti tudi kot človeka sveta, ki je s svojim velikanskim delom in opusom to tudi zaslužil. Predvsem je bil velik humanist, pa smo želeli tudi mladim nekako morda približati, kaj je humanizem na njegov način.”

Razstava »Spomin« je, poudarja Đurđica Dehzad, njegov pogovor, ni gola ilustracija, to je njegov odgovor, prek slike, na posamezne besede posameznega pesnika. V predstavljenih deli lahko najdemo umetnikove dobre prijatelje, kot na primer Alana Bosqueta, s katerim je bil osebno zelo dober prijatelj, dopolnjevala sta se kot pesnika, in vrsto let sta bila prijatelja, seveda v Parizu. Nagovarja pa tudi Edgarja Allana Poa, Trakla, lorda Byrona, slovenske umetnike, s Francetom Prešernom, Kosovelom, Šalamunom … in hrvaške umetnike oziroma pesnike, ki so nanj napravili globok vtis: Tin Ujević, Vesna Parun, Zvonimir Golob, Luko Paljetak, Igor Zidić … Razstavo je delno podprlo Mesto Reka, tudi kot obliko sodelovanja z Ljubljano, nekoč pobratenim mestom. Reški župan Vojko Obersnel, sicer tudi naše gore list, napoveduje boljše stike:

“Organizacija takšne razstave vsekakor pomeni nadaljevanje sodelovanja med Ljubljano in Reko. Del krize je gotovo vplival na to, da določenih aktivnosti ni bilo mogoče uresničiti, si pa zdaj prizadevamo, da bi sodelovanje na določen način obnovili. Ravno danes je potekal sestanek v Ljubljani, na področju kulture, in upam, da bomo našli možnosti, da to sodelovanje na določen način okrepimo.”  

Županov optimizem je morda tudi v znaku letošnjih volitev, ugotavlja avtorica prispevka Marjana Mirković, vsekakor pa je obogatitev kulturne ponudbe v okviru Reke in Ljubljane kmalu pričakovati na gledališkem področju, z napovedanim novim abonmajem reškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca, z naslovom Piranski zaliv, ki predvideva organizirane obiske predstav v slovenski prestolnici.

O tem pa več v eni izmed oddaj v prihodnje.

 

Mateja Železnikar