Zanimiv scenarij, odlični igralci, primerno kadriranje, režija in zvočna oprema, poleg tega pa še dober snemalec in veliko dela v montaži - vse to je potrebno, da nastane film. Kaj od tega je najtežje in kaj najlažje, kje najdejo zgodbe, kako so se naučili igrati, snemati in montirati ter kaj vse so ustvarili med poletnimi počitnicami, nam bodo povedali osnovnošolski filmski ustvarjalci, ki se bodo Andreji Gradišar pridružili v oddaji Hudo!

Lana Kolar, Nik in Pika Potočnik, Neža Ru Recer ter Tadej Marolt v okviru društva KUD Marnie film že več let ustvarjajo kratke igrane in animirane filme. Za vas so pripravili nekaj nasvetov, kako posneti dober film. Prvi korak k temu je ideja za zgodbo, ki jo je potrebno podrobno opisati v scenariju. Kako se to naredi, sta razložili Neža in Pika:

Vloge pri snemanju filma si med seboj razdelijo glede na zanimanja, pred snemanjem pa nimajo vaj, saj pravijo, da so zaradi spontanosti filmi boljši. Igralci pred snemanjem preberejo scenarije in se poskušajo vživeti v položaj in občutke, ki zaznamujejo njihovo vlogo. Za dober film pa je pomembno tudi, kako so posamezni kadri posneti, pravi Tadej:

Zvok posnamejo hkrati s posameznimi kadri, zvočne efekte dodajo pozneje. Snemanju sledi montaža, ki vzame kar precej časa. Takrat si pogledajo vse posnetke, izberejo tiste, ki so jih najbolj všeč, jih razporedijo po vrsti, dodajo barve in druge efekte, je razložil Tadej:

Animirani filmi nastajajo drugače, in sicer na podlagi več tisoč risb, na katerih je narisan vsak premik, pravita Lana in Nik:

Lana, Nik, Pika, Neža in Tadej so avtorji več nagrajenih filmov. Pika je za Temačno zmedo na festivalu ZOOM.9 dobila zlato klapo.

Nežin najljubši film Verižica, v katerem detektiva iščeta ukradeno verižico, je bil večkrat nagrajen.

Lanin najljubši film je še v pripravi, ponosna pa je tudi na Zgodbo življenja.

Nik pravi, da je najbolj ponosen na filma Riba in Dan dolgo nazaj, v katerem predstavlja običajni dan neandertalca.

Tadejev najljubši film je Nesreča, v katerem se prijatelji odločijo, da bodo skakali s strehe.

Več njihovih filmov najdete na spletni strani društva KUD Marnie film.

Andreja Gradišar