Tokratni gost je začetnik vse bolj priljubljenega sistema vadbe kettlebelle v Sloveniji. S športom se je spoznal pred desetimi leti in takrat je ta postal njegova druga kariera in življenjski slog, saj mu je s telesom in mislimi popolnoma predan. Kettlebell lifting izvira iz Rusije, kjer velja za časten šport, saj zahteva redno in pogosto obiskovanje treningov in predanost posameznika. Treningi so naporni, pogosto tudi psihično in motivacijsko zahtevni, a rezultati, ki jih ta šport prinaša, so vredni vloženega truda. Z uspešnim trenerjem Gregorjem Sobočanom, ki se med drugim lahko pohvali tudi z osvojenim naslovom svetovnega prvaka, se bo pogovarjala voditeljica Tadeja Bizilj.

Kettlebell lifting izvira iz Rusije, kjer velja za časten šport, saj zahteva redno in pogosto obiskovanje treningov in predanost posameznika. Gregor Sobočan se je s tem športom spoznal pred desetimi leti in takrat je ta postal njegova druga kariera in življenjski slog, saj mu je s telesom in mislimi popolnoma predan. Takrat je začel orati ledino pri nas …

“Zavrnili so me in rekli, da je to pretežko, prenevarno – v resnici pa sploh niso vedeli, za kaj gre.”

Treningi so naporni, pogosto tudi psihično in motivacijsko zahtevni, a rezultati, ki jih ta šport prinaša, so vredni vloženega truda. Začne se počasi, potem pa vzpenja in napreduje stopničko za stopničko.

“Začnemo z osnovnimi vajami, prve tedne delajo vsi enako, da se navadijo na uteži.”

Tako kot pri vsakem športu, je tudi pri kettlebellu pomemben del prehrana, pravi Gregor Sobočan.

“Na najvišjem nivoju ljudje hujšajo, zato da so v nižji telesni teži oziroma želijo taktizirati. Sam nisem zagovornik nobenih diet.”

Čeprav je prepoznavnost kettlebella v zadnjih letih po vsem svetu močno narasla pa gre še vedno za šport, ki ni tako razširjen in medijsko podprt. Zato so tudi nagrade za osvojena najvišja mesta temu primerne.

“Za zadnjo nagrado sem dobil vrečo polno klobas.”

Gregor Sobočan se lahko med drugim pohvali tudi z osvojitvijo naslova svetovnega prvaka, a pravi, da mu pokali in medalje ne pomenijo prav veliko. Dosti več mu pomeni to, da vsakega posameznika pripelje do cilja, ki si ga zastavita. Pred štirimi leti sta skupaj s sestro Tajdo odprla Kettlebells Center, v njem pa na recepciji stoji že več kot 10 ekipnih pokalov iz največjih temovanj in več kot 200 medalj, ki jih je osvojil skupaj s svojimi atleti. Tajda pravi, da kljub sorodstvenim vezem Gregor ni do nje na treningih prav nič bolj popustljiv.

Meseca novembra bomo na svetovnem prvenstvu v kettlebellu držali pesti za Gregorja in njegovo ekipo, do takrat pa jih čaka še kaj nekaj treningov in ponovitev.

Tadeja Bizilj