V sredo znova začenjamo cikel evropskih oddaj Gymnasium.eu, ki ga izvajamo v sodelovanju z Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji. Prva oddaja bo napovedna, v njej pa boste izvedeli, na kakšen način smo preoblikovali letošnjo podobo naših evropskih debat, slišali boste, kdo bo sestavljal strokovno komisijo, ki bo ocenjevala nastope dijakov, kar pa je najpomembnejše, izžrebali bomo pare srednješolskih in gimnazijskih ekip, ki se bodo v znanju iz evropskih tem, med seboj pomerile v prvem krogu. Ker so del oddaje tudi poslušalci, ki skupaj s strokovno komisijo določijo zmagovalca posamezne oddaje, bomo predstavili tudi nekoliko spremenjen sistem glasovanj.Vodita: Aleš Ogrin in Nadia Petauer

Znova smo začeli cikel naših evropskih oddaj Gymnasium.eu, ki ga izvajamo v sodelovanju z Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji. Prva oddaja je bila napovedna, v njej ste izvedeli, na kakšen način smo preoblikovali letošnjo podobo naših evropskih debat, slišali ste, kdo bo sestavljal strokovno komisijo, ki bo ocenjevala nastope dijakov, kar pa je najpomembnejše, izžrebali smo pare srednješolskih in gimnazijskih ekip, ki se bodo v znanju iz evropskih tem, med seboj pomerile v prvem krogu. Ker so oziroma ste del oddaje tudi poslušalci, ki skupaj s strokovno komisijo določite zmagovalca posamezne oddaje, smo predstavili tudi nekoliko spremenjen sistem glasovanj.

Poleg tega, da sta člana strokovne žirije, novinarka in voditeljica Manica Janežič Ambrožič in vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Klemen Žumer podala nekaj napotkov, kaj od ekip pričakujeta letos, ste v oddaji lahko izvedeli tudi, da v tretji sezoni vseh 16 sodelujočih ekip spreminjamo v poslanske skupine, saj bomo z izbranimi temami naših pogovorov sledili aktualnim razpravam v Evropskem parlamentu. Dijaki bodo morali v oddaji predstaviti rdečo nit svojega mišljenja glede posamezne problematike in na koncu soočenja predstaviti rešitev v obliki zakonodajnega predloga.

Za vse podrobnosti poslušajte posnetek oddaje, tu pa objavljamo še izžrebane pare in datume nastopov ekip prvega kroga tretje sezone evropskega projekta Gymnasium.eu.

23. 9. 2015 – I. Gimnazija Celje in Gimnazija Franceta Prešerna Kranj

7. 10. 2015 – Srednja šola Slovenska Bistrica in Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor

21. 10. 2015 – Prva gimnazija Maribor in Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija Novo Mesto

4. 11. 2015 – Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer in Srednja ekonomska šola Ljubljana

18. 11. 2015- Gimnazija Ravne na Koroškem in Gimnazija Bežigrad

2. 12. 2015 – Gimnazija Novo mesto in Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana

16. 12. 2015 – Gimnazija Murska Sobota in Gimnazija Kranj

6. 1. 2016 – Šolski center Nova Gorica: Srednja ekonomska in trgovska šola in Gimnazija Moste

Objavljamo še razpored izžrebanih parov, kot je nastal med napovedno oddajo (za povečavo kliknite na sliko).

Aleš Ogrin, Nadia Petauer