Ob letošnji 50. obletnici najbolj priljubljenega glasbenega filma vseh časov, se je muzikal Moje pesmi, moje sanje vrnil tudi na slovenske odrske deske. 40 članska zasedba in 30 članski orkester z veliko dobre glasbe, bogato kostumografijo in uigrano ekipo mladih umetnikov. Med njih se je pomešala tudi Tadeja Bizilj in preverila, kakšne so bile priprave in vaje, kako so se mladi ustvarjalci vživeli v vloge, kaj jim je povzročalo največ preglavic in na kaj so najbolj ponosni.

Ob letošnji 50. obletnici najbolj priljubljenega glasbenega filma vseh časov, se je muzikal Moje pesmi, moje sanje vrnil tudi na slovenske odrske deske. Organizacijo predstave sta prevzeli Kulturni društvi Mlin Radomlje in Ihan, zasedbi pa se je pridružil tudi Simfonični orkester Domžale-Kamnik. Predstava temelji na gledališki predlogi iz leta 1959. Že ta, za katero sta glasbo in besedila spisala skladatelj Richard Rodgers in besedilo pisec Oscar Hammerstein II, je očarala mnoge, skladbe pa so nemudoma postale uspešnice. Med njimi so verjetno najbolj znane Do-Re-Mi, My Favourite Things in Edelweiss. Scenarij, v katerem sta uravnoteženi sladkobnost ljubezenske zgodbe in napetost na političnem področju v tistem času, sta po knjigi Hvalnica družine Trapp, avtorice Marie Avguste Trapp, spisala Howard Lindsay in Russel Crouse.


Muzikal Moje pesmi, moje sanje je nastal po resnični zgodbi. Dogaja se v času pred drugo svetovno vojno in govori o radoživi postulantki Marii, ki je poslana za guvernanto sedmim otrokom. Otroci nad novo guvernanto sprva niso navdušeni, a kmalu jih s svojo prijazno naravo in petjem osvoji. Srce ogreje tudi njihovemu strogemu očetu, stotniku von Trappu, ki je po ženini smrti v hiši uvedel stroga pravila, obenem pa se tudi sama zaljubi vanj. V vlogo Marie se je vživela Petra Čebulj.

“Ta vloga je res velika čast in velik izziv.”

Ekipa je za izvedbo muzikala dobila pravice iz Amerike, kjer veljajo stroga pravila te odrske veje umetnosti, zato so imeli pri nekaterih stvareh bolj, drugih manj proste roke, je povedal režiser Nejc Lisjak.

“Nismo pričakovali, da otroci lahko igrajo v triurni predstavi, pojejo štiriglasno in si zapomnijo ogromno količino besedila in ogromno premikov.”

75 člansko ekipo sestavlja 40 igralcev, pevcev in plesalcev ter 30 članov orkestra.

Če so ples, petje in igra tudi vaše najljubše stvari, se lahko ekipi muzikala Moje pesmi, moje sanje pridružite v Kulturnem domu Radomlje še danes in jutri. Fotografije s predstave pa najdete na našem Facebook profilu Program za mlade.

Tadeja Bizilj