Tokratni turist, Grk Gerasimos, prihaja iz mesta Patras, ki leži dobrih 200 kilometrov zahodno od grške prestolnice Aten in je z nekaj več kot 200 tisoč prebivalci največje mesto na polotoku Peloponez.je za pot do Slovenije potreboval kar dan in pol. Več kot trideset ur je namreč preživel na ladji do Benetk, nato pa je sledilo še nekaj ur vožnje z avtom in naposled je vendarle prispel v našo prestolnico. Tukaj je preživel pretekla dva meseca in brez obotavljanja je priznal, da mu je naša prestolnica bolj pri srcu kot rojstno mesto.

Navdušen sem nad starim mestnim jedrom, tega pri nas v Patrasu ni. Ljubljano sem vzljubil takoj, ko sem prišel sem, všeč mi je, da je stari del mesta tako dobro ohranjen. Vsekakor je lepša od velikih grških mest in prvi vtis o vaši prestolnici je bil zelo dober.

V primerjavi z večino Grkov je Gerasimos Slovenijo spoznal že pred mnogimi leti, ko je bil še otrok, razlog za to pa so bili naši športniki. Sam je namreč velik ljubitelj športa, predvsem nogometa in košarke, in zato dobro pozna brata Dragić ter Jako Lakoviča, na splošno pa so mu slovenski košarkarji zelo pri srcu. Tudi to je bil eden od razlogov, da se je odločil za obisk Slovenije, ni bil pa to edini razlog.

Jure Čepin