Po diplomi iz socialnega dela je študiral laično teologijo ter magistriral in doktoriral pri dr. Antonu Trstenjaku. Bibliografija našega današnjega gosta šteje več kot tisoč enot, morda ga poznate po naslovih Kakovostna starost ali Sto domačih zdravil za dušo in telo. Človek kot tak je bil vedno središče njegovega zanimanja in raziskovanja, kakovostno staranje in sožitje med generacijami pa nujen del življenja. »Ena prvih nalog je pomoč ljudem v stiski,« pravi Dr. JOŽE RAMOVŠ, predstojnik Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, gost tokratne oddaje Intervju.

Dr. Jožeta Ramovša smo povabili na pogovor v dneh, ko se v Ljubljani odvija že 15. Festival za tretje življenjsko obdobje in dan pred mednarodnim dnem starejših.

“Dejstvo je, da nas je starejših vedno več, predvsem v Evropi, Severni Ameriki, Severni Koreji, na Japonskem” pravi. “To samo po sebi ni ne dobro, ne slabo. Gre za novo situacijo, ki je ne poznamo in na katero se moramo pripraviti.”

Dr. Ramovš je dolga leta sodeloval z dr. Antonom Trstenjakom, sodelovanje z njim 19 let po njegovi smrti še vedno pogreša. “Bil je človek zaupanja, miru. Imel je ogromno znanja.” Dolge ure sta debatirala o vprašanjih, ki si jih človek zastavlja tudi danes.

Kaj je najpomembnejše, da v življenju ozavestimo?

 

Lucija Fatur