22. september je v okviru Evropskega tedna mobilnosti vsako leto namenjen Dnevu brez avtomobila, ki poskrbi, da se prebivalci sodelujočih občin v mestna središča namesto z avtomobilom odpravijo z javnim prevozom. Jure Čepin je v centru Ljubljane naletel na Belgijki Rianne in Beau, ki sta v preteklem tednu oddaljene kraje sicer obiskali z najetim avtom, prestolnico pa sta raziskali kar peš. K nam sta sicer prišli v družbi še treh prijateljev, odločitev za prihod v Slovenijo pa je bila predhodno dobro načrtovana, je povedala Beau.

Vsak od nas si je izbral eno vzhodnoevropsko državo in o njej naredil predstavitev na računalniku. Sama sem si izbrala Slovenijo, na spletu sem poiskala slike in podatke o vaši državi. Nad mojo predstavitvijo si bili vsi navdušeni in na podlagi tega smo se odločili, da pridemo k vam. Ostale kandidatke so bile Romunija, Črna Gora, Albanija in Hrvaška. Glavni argumenti, ki so odločili v prid Slovenije, so bili vaše gore, morje, lepa mesta, bogata kultura in majhnost države – ta nam je omogočila, da smo najeli avto in si vašo državo podrobneje ogledali.

Dekleti sem zmotil ravno med ogledom osrednje ljubljanske tržnice, kjer sta brskali po spominkih. Pri nas je skupina belgijskih prijateljev teden dni, v tem času pa so si ogledali kar nekaj naravnih in kulturnih znamenitosti, je dodala Rianne.

Ko smo prispeli v Ljubljano, smo se z najetim avtom takoj odpravili na Bled, nato pa smo obiskali še Triglavski narodni park, Goriška brda, Piran, danes pa podrobneje raziskujemo Ljubljano. V Brdih je bilo zelo zanimivo, sprva smo se želeli to območje prekolesariti, vendar smo se zaradi slabega vremena na pot odpravili z avtom. Obiskali smo tudi prijetno domačijo, kjer nas je pričakal gostoljuben gospodar in nas odpeljal na pokušino vin v svojo vinsko klet.

V tednu dni slovenske jedi niso bile prav pogosto na jedilniku. Med obiskom Pirana so poskusili morsko hrano, drugače pa so izbirali bolj univerzalne jedi – z eno izjemo.

V neki vasici blizu Bleda smo poskusili tradicionalno slovensko jed, vendar pa se ne morem spomniti, kako se imenuje. Podobna je bila golažu, mislim pa, da je vsebovala piščančje meso. Seveda pa smo poskusili tudi vaše sladice, recimo jabolčni zavitek.

Turisti so si navadno enotni v tem, da bodo Slovenijo v prihodnosti ponovno obiskali. Kljub številnim pohvalam na račun naše države pa sta Belgijki v en glas zatrdili, da se k nam v bližnji prihodnosti ne bosta ponovno vrnili. Kot pravi Beau, je zdaj napočil čas, da se vsi skupaj od Slovenije poslovijo in svoj pogled usmerijo k drugim državam, ki jih bodo v prihodnosti še obiskali.

Nimam želje po ponovnem obisku Slovenije. Sama sem mnenja, da ko enkrat državo vidiš, jo vidiš za vselej. Nikakor ne obžalujem, da sem obiskala Slovenijo, zagotovo pa se prihodnje leto ne bom ponovno vrnila, saj bi bilo vse preveč enolično … morda se vrnem čez 30 let, skupaj s svojimi otroki.

Jure Čepin