Preživetje bolnikov se je podaljšalo za dvakrat, trikrat.

Hiter napredek medicine omogoča uspešnejše zdravljenje tudi težje ozdravljivih obolenj. Spodbudne novice tokrat prihajajo z Onkološkega inštituta v Ljubljani. Tamkajšnji strokovnjaki opažajo, da so nova biološka zdravila pomembno izboljšala zdravljenje bolnikov z malignim melanomom. Delujejo na bolnikov imunski sistem in omogočajo boj proti rakavim celicam.

Z novimi metodami so zdravniki dosegli pomemben napredek pri zdravljenju bolnikov z malignim melanomom pri katerih se je rak že razširil po telesu.

Malignega melanoma se še vedno drži sloves najbolj nevarnega kožnega raka. Za njim v Sloveniji letno zboli kar okoli 500 ljudi. Med prebivalci, starimi od 35 do 45 let, je tako prav maligni melanom tisti, ki zakrivi največ z rakom povzročenih smrti. Bolj pogosta raka kože sta sicer bazalnocelični in ploščatocelični karcinom, ki pa sta manj nevarna in lažje ozdravljiva.

Pozorni moramo biti na vsakršne spremembe kožnih znamenj - na spremembo barve, oblike, velikosti, debeline, občutka ...

foto: WikimediaCommons

Dobrih novic pa še ni konec. Precej upanja vzbujata še dve novosti – nova kombinirana terapija malignega melanoma in njegovo zdravljenje z uporabo posebnega cepiva.

Pri kombinirani terapiji zdravniki za zdravljenje določene oblike malignega melanoma namesto enega uporabijo dve zdravili, kar je pomembno podaljšalo preživetje bolnikov. Po besedah prof. dr. Janje Ocvirk z Onkološkega inštituta Ljubljana pa se nam obeta tudi posebno cepivo oziroma vakcina za zdravljenje malignega melanoma, ki je v Združenih državah že registrirana.

Med dejavnike tveganja za razvoj malignega melanoma uvrščamo gensko obremenjenost in izpostavljenost ultravijoličnim žarkom. Uspešnejše zdravljenje ob novih zdravilih in metodah omogočata še zgodnje prepoznavanje sprememb na koži in pravočasen pogovor z zdravnikom. Čeprav je zdravljenje vedno bolj uspešno, pa je na prvem mestu še vedno preventiva – varno izpostavljanje sočnim žarkom.

Predstavljene novosti so že na voljo tudi bolnikom v Sloveniji.

Iztok Konc