Evropska organizacija za jedrske raziskave, bolj znana kot Cern, je v zadnjih letih postala izjemno prepoznavna. V veliki meri seveda zaradi odkritja Higgsovega bozona, izmuzljivega osnovnega delca, zaradi katerega so v Ženevi pravzaprav zgradili najdražji pospeševalnik delcev v zgodovini. Velike zasluge za ugled, ki ga danes uživa Cern tako med laično kot strokovno javnostjo, pa ima tudi mož, ki ga je zadnjih šest let vodil. Rolf-Dieter Heuer je mesto generalnega direktorja zasedel na začetku leta 2009, ko so bile razmere tam vse prej kot lahke. Novi pospeševalnik se je pokvaril, gospodarska kriza pa je že začela ogrožati nadaljnje financiranje raziskav. / Toda nepoboljšljivi optimist, kot sedeminšestdesetletnega nemškega fizika opisujejo kolegi, je očitno našel pravi recept. Z Rolfom Dieterjem Heuerjem sta se ob njegovem obisku Slovenije v okviru 27. Mednarodne konference fizike visokih energij pogovarjali Maja Ratej in Nina Slaček.
Foto: Cern

Evropska organizacija za jedrske raziskave, bolj znana kot Cern, je v zadnjih letih postala izjemno prepoznavna. V veliki meri seveda zaradi odkritja Higgsovega bozona, izmuzljivega osnovnega delca, zaradi katerega so v Ženevi pravzaprav zgradili najdražji pospeševalnik delcev v zgodovini. Velike  zasluge za ugled, ki ga danes uživa Cern tako med laično kot strokovno javnostjo, pa ima tudi mož, ki ga je zadnjih šest let vodil.

Rolf-Dieter Heuer je mesto generalnega direktorja zasedel na začetku leta 2009, ko so bile razmere tam vse prej kot lahke. Novi pospeševalnik se je pokvaril, gospodarska kriza pa je že začela ogrožati nadaljnje financiranje raziskav.

Moj prvi odziv je bil: le zakaj sem sprejel to službo? Toda, če imate pred seboj tak izziv, se pač spopadete z njim in ga skušate premagati. Moja strategija je bila ta, da so bili vsi vpleteni seznanjeni z različnimi vidiki problema in da smo skupaj razvili strategijo, ki je vključevala prav vse ne glede na to, ali je šlo za tehnike, inženirje ali fizike. Če govoriš z ljudmi iz oči v oči, lahko veliko dosežeš!

Toda nepoboljšljivi optimist, kot sedeminšestdesetletnega nemškega fizika opisujejo kolegi, je očitno našel pravi recept. 4. Julij 2012 je veliko odkritje lahko obelodanil svetu. Toda pri tem ostaja skromen.

Življenjski dosežek za znanstvenika, nedvomno. Za vse vpletene. Kot generalni direktor sem pač novico oznanil svetu. Generalni direktor je kot mazivo, ki naolji kolesje, tako vsaj jaz razumem ta položaj – naoljiš celotno kolesje, drugi pa dejansko opravijo delo. Če imaš srečo, da pride do takšnega odkritja, pa se znajdeš v ospredju, da odkritje oznaniš in ga objaviš. In to sploh ni slabo.

Več o vodenju Cerna, higgsovem bozonu, nadaljnjih raziskovalnih načrtih, o vlogi znanosti v sodobnem svetu in o še marsičem pa si poslušajte v Intervjuju.

Nina Slaček