Ste kdaj pomislili, da je merjenje lahko zelo zanimivo in zabavno? Gregorju Geršaku celo tako zelo, da sam zase pravi, da je obseden z merjenjem. Gregor Geršak je asistent na Fakulteti za elektrotehniko in njegova strast je interdisciplinarna veda po imenu psihofiziologija. Gre za fiziološko merjenje psiholoških pojavov – kaj se torej dogaja v telesu, ko se nekaj dogaja v umu. Kako izmeriti stvari za katere ni sprejetih splošnih merskih enot? Kako izmeriti udobnost stola ali okusnost paradižnika? To močno zanima industrijo. Prešli smo čase, ko je industrijo zanimala zgolj kvaliteta in varnost izdelka. Danes jo zanima predvsem percepcija potrošnika. Kako meriti občutke in kako industrija uporablja psihofiziologijo, boste izvedeli v začetku petkove noči.

Ste kdaj pomislili, da je merjenje lahko zelo zanimivo in zabavno? Gregorju Geršaku celo tako zelo, da sam zase pravi, da je obseden z merjenjem. Gregor Geršak je asistent na Fakulteti za elektrotehniko in njegova strast je interdisciplinarna veda po imenu psihofiziologija. Gre za fiziološko merjenje psiholoških pojavov – kaj se torej dogaja v telesu, ko se nekaj dogaja v umu. Kako izmeriti stvari za katere ni sprejetih splošnih merskih enot? Kako izmeriti udobnost stola ali okusnost paradižnika? To močno zanima industrijo. Prešli smo čase, ko je industrijo zanimala zgolj kvaliteta in varnost izdelka. Danes jo zanima predvsem percepcija potrošnika.

Psihofiziologija se ukvarja predvsem z merjenem vegetativnega živčnega sistema, ki je odgovorno za fiziološke procese na katere ne katere ne moremo zavestno vplivati. Podatki, ki jih merijo psihofiziologi povedo, kako naša podzavest reagira na določene stimule. Ena izmed prvih naprav za merjenje fizioloških funkcij pa je poligraf, ki ga je uporabljal že Carl Jung.

V zadnjih petnajstih letih pa se je s psihofiziologijo začela ukvarjati industrija. Dandanes industrije ne zanima več kakovost in varnost izdelka, temveč jo zanima predvsem potrošnikova percepcija izdelka.

Gregor Geršak je sicer prepričan, da se psihofiziologija v marketingu in industriji uporablja že od 60. let prejšnjega stoletja. Danes pa je to toliko bolj vidno predvsem zato, ker je elektrotehnika veda, ki je danes zelo v porastu. Na trgu je dovolj materiala, da lahko skoraj vsak, z nekaj znanja, naredi svoj gadget oziroma elektronsko napravico. Znane so aplikacije, ki naj bi, domnevno, iz portretne fotografije razbrale počutje portretiranca. Vas zanima kako se počuti slavna Mona Liza, katere nasmešek, buri duhove že stoletja?

V testih za stres so pogosto poskusni zajčki kontrolorji letenja, saj je njihov poklic eden izmed najbolj odgovornih. Ker so od njihove sposobnosti držanja koncentracije odvisna mnoga življenje, velja za enega najbolj stresnih poklicev.

“Če bi kdo znal zmerit stres. Bi takoj obogatel!”

Veliki naročniki psihofizioloških raziskav pa so podjetja v prehrambni industriji. Zanima jih kam postaviti izdelke v trgovini, da jih bo največ ljudi kupilo. Zanima jih tudi kakšne barve embalaže se bolje prodajajo in podobno. Na kakšen način dobijo podatke o nakupovalni izkušnji?

Eden od večjih naročnikov psihofizioloških testov je McDonalds. Preverite kaj so ugotovil.

Psihofiziologi merijo predvsem naslednje fiziološke pojave, ki so povzročeni s psihološkimi stimuli: električna prevodnost in temperatura kože, srčni utrip, frekvenca dihanja in krvni tlak.

»Ob velikem stresu, pozitivnem ali negativnem, se lahko nos shladi tudi za dve stopnji Celzija.«

Za meroslovce, obseden z merjenjem, kot je sebe predstavil Gregor Geršak, predstavlja področje psihofiziologije velik izziv. Več o tem kako meriti človekova nezavedna in zavedna občutja in postavljati splošne ugotovitve, lahko izveste v posnetku oddaje Nočni obisk.

Lea Ogrin