Kako to povedati družini in prijateljem? Kje iskati ljubezen? Kako predsodki drugih še vedno vplivajo na gejevsko skupnost? Kako je, če si preprosto drugačen? Na letošnji svetovni dan mladih, brez dlake na jeziku, z mladimi, ki jih ni strah biti to, kar so.

Na letošnji svetovni dan mladih smo v studiu gostili mlade, ki jih ni strah biti to kar so – gej. Veliko je napisanega o LGBT skupnosti v aktivističnem duhu, mi pa smo se tokrat pogovarjali o čisto življenjskih stvareh. V studiu so se nam pridružili dvajsetletnika Alfred in Aljaž ter devetnajstletnik Anže.

Kakšne izkušnje imajo fantje s t.i. ”odklozetiranjem”, kako torej povedati družini in prijateljem? Kje iskati ljubezen? Na spletu? Kako je bilo dvajset let nazaj in ali se je do danes kaj spremenilo? Kaj pomeni biti javno deklariran gej in še mnogo več.

Povedati staršem da si gej, je zadeva, ki jo imata Aljaž in Anže še zelo sveže v spominu, saj sta oba razkrila svojo spolno usmerjenost družini pred kratkim. Starši so sicer imeli nekaj vprašanj, a so njuno homoseksualnost sprejeli. Alfred pa je imel mnogo bolj negativno izkušnjo.

Veliko mladih se zaradi težav pri sprejemanju svoje istospolne usmerjenosti in neodobravanja družine ali okolice znajde v duševni stiski. Vedno več jih poišče strokovno pomoč.

 

Se “outirat” prijateljem in družini je pomembna življenjska ločnica. Aljaž pravi, da se zdaj počuti bolj svobodnega.

 

Jaz imam zdaj, ko hodim po mestu, ko grem v trgovino, se pogovarjam z nekom, ki ga prvič vidim, občutek neke samozavesti, da se predstavljam v tisti resnični luči, tisto kar jaz resnično sem. Prav ko hodim po mestu, se ne počutim več kot tujec, ki je prišel na obisk v mesto, ampak da sem tukaj doma.

 

 

Izbira pravega trenutka za pogovor s starši o spolni usmerjenosti je zelo relativna. Alfred pravi, da ni pravega trenutka. Njegov fant je svoji zelo verni družini to razkril na božič. Obstaja pa nevarnost, da zavoljo pravega trenutka, tega ne poveš nikoli. “Večina zapade v ta krog, da se na koncu že samega sebe boji”, še doda.

 

Biti gej je čisto drug svet. Je second life, vzporedno življenje, ki ga vodiš. Drugi kolegi, drugi prijatelji, druga družba.

 

S tem se je soočil tudi Aljaž.

 

 

Anže pa pravi, da se včasih vseeno splača potrpet in se nekaj časa skrivat.

 

 

Mladi gostje so v studiu brez dlake na jeziku spregovorili še o ljubezenskem življenju in delili z nami svoje občutke in izkušnje. Odkrit pogovor, razumevanje in solidarnost sta ključna za razvoj družbe v kateri živimo.

Lea Ogrin