Zaradi UV žarkov lahko zdravila povzročijo preobčutljivost kože za sonce.

Ultravijolični sončni žarki lahko naredijo veliko škode: vzpodbudijo poškodbe in staranje kože, povzročijo nastanek raka, zaradi UV žarkov pa lahko nekatera zdravila povzročijo tudi preobčutljivost kože na sonce. 

Spisek zdravil oziroma zdravilnih učinkovin, ki povzročijo omenjeno reakcijo, je obsežen.

Gre za določena protivnetna in protibolečinska zdravila, nekatere antibiotike, nekatera zdravila za zdravljenje depresije, znižanje krvnega tlaka, antihistaminike in tudi nekatere hormonske kontracepcijske tabletke. Podobne reakcije lahko povzročijo tudi različni zeliščni pripravki. Mag. Nina Pisk izpostavlja priljubljeno šentjanževko.

Šentjanževka (Hypericum perforatum) zraste do 70 cm visoko, najbolj pa cveti julija.

foto: Harry Rose/ Flickr, cc

Ultravijolični sončni žarki sprožijo v koži dve škodljivi reakciji»Fototoksična reakcija se pojavi hitro – v minutah, urah; posledice fotoalergijske reakcije pa so vidne šele v dnevu ali celo dveh po izpostavitvi soncu,« pojasnjuje mag. Nina Pisk z Gorenjskih lekarn.

Rdečica, oteklina, ekcem z mehurčki in srbečica so značilni znaki preobčutljivosti kože za sonce zaradi zdravil. Ogroženi so predvsem ljudje, ki so tudi sicer bolj občutljivi. Vsekakor se je treba o tem, ali vaše zdravilo povzroči preobčutljivost kože za sonce z zdravnikom ali farmacevtom posvetovati še preden se izpostavimo soncu. Še posebej, kadar začnemo z jemanjem novega zdravila.

 

 

Iztok Konc