Med počitnicami si radi privoščimo hladno osvežitev. Ekipa Programa za mlade bo zato obiskala kopališče in poletno šolo plavanja. Preverili bomo, kakšna pravila veljajo na kopališčih in kakšna je pravilna zaščita pred soncem. Za kratkočasenje med počitnicami vam bomo dali še nekaj zanimivih idej - izvedeli bomo namreč, kaj so počeli mladi na slikarski poletni šoli in katere so najbolj vroče knjige tega poletja. Voditeljica Tadeja Bizilj.

“Dobro jutro, dober dan, mladi poslušalci” – tako zaželimo vsem najstnikom, ki so z nami tudi med počitnicami prav vsako soboto nekaj minut čez deveto. Tudi danes smo za njih pripravili uro zanimivih pogovorov, reportaž, dobre glasbe, nagradnih vprašanj in lepih nagrad. Skupaj smo preganjali počitniški dolgčas – in začeli kar na radiu. V ponedeljek nas je obiskala skupina otrok, ki poletne počitnice preživljajo na Raziskovalnih igralnicah Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

»Videli smo srce radia, največje studie, spoznali tonske mojstre in se tudi sami preizkusili pred mikrofonom.«

Naš potep smo nadaljevali v Zagorju ob Savi, kjer sta v okviru 52. slikarske kolonije Izlake–Zagorje potekali otroška slikarska kolonija in delavnica animiranega filma.

 »Nek gospod je šel na sprehod. Naenkrat se je nebo stemnilo – nad njim so bili črni oblaki, iz katerih so prišle rdeče vrvi, po njih so se spustili vesoljci.«

Ker je bilo v tem tednu zares vroče, smo poiskali osvežitev na kopališču Ilirija.

 »Preden skočimo v vodo, moramo opozoriti vse, ki so blizu, da se umaknejo.«

Kljub temu da smo lahko le streljaj od morja, so nam tudi pri nas, na slovenski obali, na voljo bazeni tako s slano kot sladko vodo. Mlade obiskovalce odkritega olimpijskega bazena v Žusterni v Kopru smo povprašali, katere so prednosti in slabosti bazena v primerjavi z morjem.

 »V morju se raje kopam, ker imam več prostora za potapljanje.«

V poletnih dneh je dobrodošla sopotnica tudi dobra knjiga – ne samo doma, temveč tudi na plaži. Prijetno utrujeni od skakanja v bazen ali morje gredo nekateri mladi tudi v senco pod borovce na koprski mestni plaži.

 »Najraje berem knjige, ki so čim bolj razburljive in napete.«

Za konec nam je Vesna Trobec iz Mestne knjižnice Ljubljana povedala še, katere so najbolj vroče knjige tega poletja.

Tako kot vsako soboto, se je tudi to ura še prehitro bližala 10., ko smo se morali posloviti. Čez teden mladim poslušalcem delamo družbo na našem Facebooku Program za mlade, naslednjo soboto pa bomo zopet z vami na valovih prvega :) .

Tadeja Bizilj