Mina Markovič je na evropskem prvenstvu v težavnostnem plezanju v Chamonixu, ki je bilo hkrati uvodna tekma za svetovni pokal, 12. julija 2015 zmagala in osvojila naslov evropske prvakinje, Janja Garnbret je na svoji prvi tekmi v članski konkurenci osvojila 2. mesto in postala evropska podprvakinja. To je zgodovinski dosežek za slovensko športno plezanje, kajti v težavnosti še nismo imeli evropske prvakinje‘, so zapisali na spletni strani Planinske zveze Slovenije. S tem sta tekmovalki, ki ju sicer ločuje kar 11 let starostne razlike, znova dokazali vrhunski nivo slovenskega športnega plezanja. Zmagovalna dvojica je na tekmi v Chamonixu na zmagovalnem odru stala kar petkrat. Obe naši vrhunski plezalki sta bili v Intervjuju na Prvem gostji voditelja Jureta K. Čokla.

Nova evropska prvakinja in podprvakinja sta bili še vedno pod vtisom velikega uspeha. To se je močno poznalo tudi pri njunih odgovorih – morda bo moralo preteči še nekaj vode, preden bosta lahko zares občutili pravo zadoščenje ob tem izvrstnem dosežku.

Glede na to, da sta obe priplezali prav na vrh smeri, je bilo vprašanje, kaj je odločilo o zmagi, logična izbira.

Vzdušje v reprezentanci je odlično, sta se strinjali obe sogovornici. Je pa plezanje nekoliko specifično glede odnosov z ostalimi tekmovalkami – v splošnem se med seboj dobro razumejo in si pomagajo, z nekaterimi so razvile tudi prijateljski odnos.

Janja Garnbret

foto: Urban Primožič

Vprašanje o razmerju med močjo tehniko je pri športnem plezanju večno. Kaj je bolj pomembno, je slovenskima tekmovalkama precej očitno. A eno brez drugega ne gre, dodata.

Kako v vseh športih se tudi pri plezanju trendi spreminjajo.

 

In vendar plezanje ostaja fizično izjemno naporno. Tudi če je na videz lahkotno! Manjša zadrega za voditelja …

Najbolj očitno je, da sta tekmovalki, med katerima je kar 11 let starostne razlike, močno povezani in da druga drugo ne dojemata kot konkurenco ampak kot spodbudo. Kaj takega bi bilo zelo dobrodošlo – ne samo v športu, ampak tudi drugje …

Mina Markovič

foto: Urban Primožič

Samozavestni, kot se za šampionki spodobi. In prav je tako! Na vprašanje, kakšna je razlika med moškim in ženskim plezanjem, sta odgovorili zelo jasno. Boljše pike na i najbrž ne bi mogli postaviti.

Jure K. Čokl