Ko je bilo v Sloveniji najbolj vroče, med 17. in 26. julijem, je v občini Dobrovnik potekala Študentska delovna brigada, ki jo je že 17. leto zapored pripravila Študentska organizacija Univerze v Mariboru. Brigadirji se vsako leto odpravijo na območje, ki ga je prizadela kakšna ujma, tokrat se jih je 40 zbralo ob Bukovniškem jezeru. Na srečo vročina, komarji in krajši spanec brigadirje niso motili, da ne bi že navsezgodaj zavihali rokave in od 8. uri začeli z delom na šestih deloviščih. Ta so bila raztresena po vsej občini – ob Bukovniškem jezeru, v Strehovcih, v romskem naselju in v samem Dobrovniku. Študenti so krajanom pomagali pri odpravi posledic poplav, ureditvi poti, ki vodijo do njihovih znamenitosti, in obnovi nekaterih kulturnih objektov in mostov.

Ko je bilo v Sloveniji najbolj vroče, med 17. in 26. julijem, je v občini Dobrovnik potekala Študentska delovna brigada, ki jo je že 17. leto zapored pripravila Študentska organizacija Univerze v Mariboru. Brigadirji se vsako leto odpravijo na območje, ki ga je prizadela kakšna ujma, tokrat se jih je 40 zbralo ob Bukovniškem jezeru, torej v čudoviti naravi bukovega gozda, blizu energetskih točk in izvira Sv. Vida. To dvojezično območje, ki meji na Madžarsko, del pa leži v Krajinskem parku Goričko, so lani namreč prizadele številne poplave. Na srečo vročina, komarji in krajši spanec brigadirje niso motili, da ne bi že navsezgodaj zavihali rokave in od 8. uri začeli z delom na šestih deloviščih. Ta so bila raztresena po vsej občini – ob Bukovniškem jezeru, v Strehovcih, v romskem naselju in v samem Dobrovniku. Študenti so krajanom pomagali pri odpravi posledic poplav, ureditvi poti, ki vodijo do njihovih znamenitosti, in obnovi nekaterih kulturnih objektov in mostov. Za kakšen dan ali dva so se jim pridružili tudi posamezniki in študenti iz drugih klubov in krajev, pomagali so jim tudi domačini. Na primer Marko, študent Univerze v Ljubljani.

Poleg zasavskih študentov in študentov iz Porabja, so se brigadi v četrtek priključili tudi študenti iz Kluba lendavskih študentov.

Največji humanitarni projekt Študentske delovne brigade se je rodil leta 1999, njegov pobudnik je bil Zoran Kačičnik, ki se brigad še vedno udeležuje. Gre za plemenito dejanje, pravi, priložnost obrniti svet na bolje. Ujela sem ga v romskem naselju, kjer so delali protipoplavni nasip. Kako se spominja časa prve študentske delovne brigade?

Bovec, Kobarid, Log pod Mangartom, Osilnica, slovenska Istra, Bohor nad Senovim, Velike Lašče, Gradin, Obretanovo na Koroškem, Kozje, Vipava, Grad na Goričkem, Žužemberk, Logaska dolina, Radeče, Čepovan in letos – Dobrovnik. To so kraji, kjer je potekala študentska delovna brigada, baza letošnje je bila v okolici Bukovniškega jezera, torej v čudoviti naravi, blizu energetskih točk in izvira Sv. Vida, poleg dela pa je mladim nekaj časa ostalo tudi za druženje, zabavo in prostočasne dejavnosti.

Oglejte si fotografije s 17. študentske delovne brigade, kliknite na spodnjo fotografijo!

Špela Šebenik