Diagnoza: Alergijski kontaktni dermatitis

Izpuščaj, rdečica, luščenje, srbež. Taka reakcija kože nas včasih doleti povsem nepričakovano. Pojavi se namreč ob stiku s snovmi, ki drugim ljudem ne povzročajo nobenih težav. Povzročajo ga kemikalije, ki so v izdelkih za osebno higieno in kozmetiki, v kovinah, iz katerih izdelujejo nakit; alergen je lahko celo skrit v barvi začasne tetovaže.

“Alergijski kontaktni dermatitis je ena najpogostejših kožnih bolezni,” izpostavlja prof. dr. Tomaž Lunder iz UKC Ljubljana.

Največ ljudi z alergijskim kontaktnim dermatitisom, ki je poznan tudi kot ekcem, je preobčutljivih na nikelj, sledijo snovi v izdelkih za osebno higieno in kozmetiki. Pogost alergen je še krom, ki je v cementu, usnju in kromiranih kovinah, težave pa lahko povzročajo tudi snovi, ki so dodane gumi in pa sestavine, ki so v barvi za lase.

Dermatologi lahko diagnozo postavijo že med pogovorom s pacientom in s skrbnim pregledom sprememb na koži. Katera snov je povzročila reakcijo, pa ugotovijo s pomočjo kožnega testa – gre za tako imenovano krpično ali epikutano testiranje, kot strokovno rečejo zdravniki.

Krpični ali tako imenovani epikutani test - z njim zdravniki ugotovijo, katera snov ob stiku s kožo povzroči neželeno reakcijo.

foto: JanPolak/ WikimediaCommons, cc

Stiku s snovjo, na katero smo alergični, se je treba izogibati in jo, če je le mogoče, odstraniti iz našega okolja.

Alergijski kontaktni dermatitis je ena najpogostejših kožnih bolezni. Podatki kažejo, da je med vsemi bolniki s kožnimi boleznimi kar do deset odstotkov bolnikov z alergijskim kontaktnim dermatitisom. Bolezen se pojavlja v vseh starostnih skupinah, nekoliko pogostejša pa je pri ženskah.

Iztok Konc