Združeni narodi priporočajo postopno ukinitev.

Vprašanje, kako nevarne za zdravje so amalgamske zobne zalivke, se vedno pogosteje sliši v javnosti. Sprožajo ga raziskave o škodljivih učinkih živega srebra, ki je pomembna sestavina tako imenovanih črnih plomb. Utemeljen odgovor o primernosti amalgamskih zalivk želijo tudi zobozdravniki.

Prof. dr. Matjaž Rode izpostavlja, da strokovnjaki še niso našli trdnih dokazov o povezanosti amalgamskih zalivk s srčno-žilnimi, ledvičnimi, avtoimunskimi ter nevrološkimi obolenji.

Skupina strokovnjakov, ki svetuje Evropski komisiji, je pregledala obsežno znanstveno literaturo o živem srebru in amalgamu. Iskali so verodostojne dokaze o povezavi med amalgamskimi zalivkami in srčno-žilnimi, ledvičnimi ter nevrološkimi obolenji.

Skupina strokovnjakov je v poročilu zapisala, da razlogov, ki bi opravičevali odstranjevanje neoporečnih amalgamskih zalivk, ni.

Amalgam je zmes cinka, bakra, kositra, srebra in živega srebra. Za uporabo v zobozdravstvu je zelo hvaležen material. Vendar pa ima vsak material določeno življenjsko dobo; obrabi se, izrabi, zalivka se lahko tudi poškoduje.

Združeni narodi priporočajo, naj države začnejo s postopki za ukinitev uporabe amalgama v zobozdravstvu. Ne predlagajo pa takojšnje prepovedi.
Skupina strokovnjakov, ki svetuje Evropski komisiji, je v svojem poročilu zapisala tudi, naj amalgam v zobozdravstvu ob določenih situacijah še vedno ostane material izbora.

Iztok Konc