Tanja Ribič bo v novi epizodi naše kontaktne nanizanke odigrala zaskrbljeno ženo Judito, ki se po tridesetih letih zakona obrne na psihiatra, da bi mu zaupala težavo, za katero tudi sama meni, da je precej nenavadna: njen mož (igra ga Peter Musevski) se namreč ne dotakne alkohola. Vsi družinski prijatelji ga imajo za šlevo; nobene pijanske anekdote nima na zalogi, pa tako prikladne bi bile za dobro vzdušje na zabavah. Žena obupuje, ker zdaj že vsi mislijo, da mu ona prepoveduje pijačo. Je družinski mož, ki ne pije alkohola, sploh "pravi dedec"? Samo prvo v vrsti vznemirljivih vprašanj za razpravo o vlogi alkohola v družbi in družini. Pri psihiatru - v sredo po 21. uri na Prvem!

Tanja Ribič je v novi epizodi naše kontaktne nanizanke odigrala zaskrbljeno ženo Judito, ki se po tridesetih letih zakona obrne na psihiatra, da bi mu zaupala težavo, za katero tudi sama meni, da je precej nenavadna: njen mož (igra ga Peter Musevski) se namreč ne dotakne alkohola. Vsi družinski prijatelji ga imajo za šlevo; nobene pijanske anekdote nima na zalogi, pa tako prikladne bi bile za dobro vzdušje na zabavah. Žena obupuje, ker zdaj že vsi mislijo, da mu ona prepoveduje pijačo.

Je družinski mož, ki ne pije alkohola, sploh »pravi dedec«? Samo prvo v vrsti vznemirljivih vprašanj za živahno razpravo o vlogi alkohola v družbi in družini.

Kaj so povedali poslušalci?

Prva je v oddajo poklicala Anica in dejala, da ni niti najmanj moteče, če mož pije sok. Ljudje to razumejo, še posebej če povemo, da imamo zdravstvene težave. Judita in Filip imata različna značaja, mogoče je to tisto, kar jo moti. Nato se je oglasila Frančiška. Rekla je, da se z Judito ne strinja, saj je pitja povsod preveč. Razume, da Filip raje rešuje križanke, tudi sama namreč rada kakšno reši. Moževo mnenje mora žena upoštevati. Judita mogoče ne bi bila najbolj zadovoljna, če bi mož prišel domov pijan.

Po prvem razpletu je poklical Anton in dejal, da je veliko takšnih Filipov, tudi sam sodi mednje. Če je hrana dobra, človek lahko popije kakšen kozarček, od enega kozarčka ni nihče pijan. Ljudje velikokrat gostom vsiljujejo slabo vino oziroma alkohol. Mož naj ne pije, da bo lahko trezen peljal ženo domov, ona naj se pa zabava. Svoje mnenje je dodala še Tatjana: Slovenci že iz navade pijejo preveč. Dobro vino je zdravilo, se pa lahko tudi brez vina zelo lepo zabavamo. Moški in ženske se pijani zelo grdo obnašajo. Družba, ki sili k pitju, ni prava družba.

Razpravo sta tokrat končali stalni poslušalki Jelka in Irena. Prva je dejala, da ji ni jasno, zakaj se ljudje lahko zabavajo samo ob velikih količinah alkohola. Je pa nerodno na zabavi kar sedeti brez pijače. No, včasih zaradi pitja ljudje postanejo dremavi, kar pa spet ni zabavno. Človeka, ki noče piti, moramo razumeti, ne obsojati. Debato je zaključila Irena. Menila je, da mogoče Judita hoče, da bi mož pil, da ne bi česa opazil. Tudi sama ne uživa alkohola, dobro se počuti tudi ob vodi. Meja med zmernim pitjem in alkoholizmom je lahko namreč zelo tanka.

Poslušajte celotno oddajo na gornji pasici!

Prvi