Z mladimi in s predstavnikom Študentske organizacije Slovenije se bomo pogovarjali o študentskem delu. Ureditev tega področja je februarja doživela spremembe – dajatve od študentskega dela so se zvišale, študentsko delo je postalo za delodajalca dražje, za študenta pa cenejše (se jim pa šteje v pokojninsko dobo). Študentski servisi so v tem času zaznali 18 % upad količine študentskega dela, višanje urne postavke in nezainteresiranost študentov za najslabše plačana dela, mi pa razkrivamo tudi drugo plat zgodbe – delodajalci prikažejo manj ur, kot jih študent dejansko opravi.

Po tako resni temi pa se bomo vprašali še, Kdo je mrtev? To je namreč naslov novega filma mladih Celjanov, ki so brez sredstev in z veliko volje, navdušenosti in iznajdljivosti posneli film o časih, ki so že zdavnaj minili – ali pa tudi ne!?

Z mladimi in s predstavnikom Študentske organizacije Slovenije se bomo pogovarjali o študentskem delu. Ureditev tega področja je februarja doživela spremembe – dajatve od študentskega dela so se zvišale, študentsko delo je postalo za delodajalca dražje, študent pa prejme manj denarja, da gre 15,5 % njegovega neto honorarja v pokojninsko blagajno (se jim pa šteje v pokojninsko dobo). Študentski servisi so v tem času zaznali 18 % upad količine študentskega dela, višanje urne postavke in nezainteresiranost študentov za najslabše plačana dela, mi pa razkrivamo tudi drugo plat zgodbe – delodajalci prikažejo manj ur, kot jih študent dejansko opravi. Kaj lahko študent naredi v tem primeru? Skorajda nič, lahko se obrne na študentski servis, ki lahko posreduje med delodajalcem in študentom, a večjih pooblastil nima. Ali pa svojo pravico išče na sodišču. Inšpektorat RS za delo poziva vse študente, da prijavijo kršitve, sicer pa lahko posredujejo le, če evidenca razkriva, da je študent delal več kot mu je delodajalec prikazal – takrat lahko oglobi delodajalca. To pa je tudi vse.

Po tako resni temi pa se bomo vprašali še, Kdo je mrtev? To je namreč naslov več kot uro dolgega filma mladih Celjanov, ki so brez sredstev in z veliko volje, navdušenosti in iznajdljivosti posneli film o časih, ki so že zdavnaj minili – ali pa tudi ne!? Leto 1980 so mladi poustvarili z rekviziti iz omar in osebnih arhivov in tako ustvarili avtentičen in privlačen film, ki je mladostniški le v tem, da so igralci dijaki in da gre za njihov prvi filmski projekt.

Špela Šebenik