Pred kratkim je iz Združenih držav Amerike prišla novica, da bo skupinica mladih pod vodstvom nekega 20 letnega raziskovalca v ocean splavila prvo čistilno postajo, ki bo plula po teh morjih in zajemala odpadke. Podatki o onesnaženosti oceanov so namreč skrb vzbujajoči, v Tihem oceanu na primer zaradi kroženja tokov nastaja otok smeti, ki je že sedaj večji od ameriške zvezne države Teksas in seveda še vedno raste. Zato bomo v naš studio povabili mlade, ki na Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli obiskujejo program okoljevarstveni tehnik, pridružila pa se jim bo tudi skupina dijakov Gimnazije Vič, ki so v minulih dneh v morje prvič spustili podmornico Calypso, ki je plod njihovega povsem lastnega znanja. Skupaj bomo iskali rešitve, kako bi lahko obvarovali naše oceane in morja pred vedno hujšim onesnaževanjem, predstavili bomo podmornico Vičanov in iskali načine, kako bi jo lahko uporabljali v okoljevarstvene in druge raziskovalne namene. Voditelj Aleš Ogrin.

Morja in oceani prekrivajo dve tretjini našega planeta, kar predstavlja ogromno površino, ki jo človek s svojo dejavnostjo vedno huje onesnažuje. Ocenjuje se, da v morjih plava kar 600 milijard ton plastike. Poleg plastike, ki tako že prekriva obsežne dele naših oceanov, k onesnaženju še dodatno pripomore ladijski promet. A vseeno ta ni glavni onesnaževalec voda, saj je to s svojimi odplakami celinski del, kjer ljudje živimo. Vse naše odplake, ki jih ustvarimo, končajo v kanalizaciji, ta se nato izlije v reke, ki iztekajo v morja, katerih voda se prej ali slej zmeša z oceanskimi. Zato smo z dijaki Gimnazije Ledina in Gimnazije Vič iskali rešitve, kako to onesnaževanje preprečiti. Govorili pa smo tudi o podmornici Calypso, ki je plod povsem lastnega znanja Vičanov. Najprej so dijaki strnili nekaj misli o tem, kako onesnažena so po njihovem mnenju svetovna morja in oceani.

 

“Pomembna je ureditev globalne zakonodaje, ki ureja področje v zvezi z onesnaževanjem oceanov in vsega okolja.”

 

Tako ravnanje z vodo, kot smo mu priča, je izjemno neodgovorno, saj za naš planet nosijo velik pomen.

 

“Treba je začeti pri sebi – vsak odvrženi odpadek šteje.”

 

 

Oceanski tokovi uravnavajo tudi vreme.

foto: wikimedia.org

 

O svetu, ki se nahaja pod gladino morij in oceanov, ljudje le redko razmišljamo. Zato nam je tuj, celo nezemeljski. Še več, ljudje vemo več o površju Marsa, kot o tem, kaj se nahaja v globinah voda.

Znanost je v zadnjih letih izjemno napredovala, a kot smo ugotavljali, tudi onesnaženost. Zato smo iskali razloge, zakaj kljub temu napredku strokovnjaki še niso razvili učinkovitega sistema za čiščenje oceanskih in morskih voda.

Med pogovorom o različnih tehnologijah smo z dijaki Gimnazije Vič predstavili tudi podmornico Calypso, ki je plod njihovega lastnega znanja. Gre za raziskovalno podmornico, projekt izgradnje pa ima tudi okoljevarstveno noto.

 

”Podmornica se ne le potopi, ampak je v ozadju še veliko zapletenih stvari. Približen vtis, kako bo delovala, smo imeli po skoraj dveh letih dela.”

 

Pri izdelavi je sodelovala velika skupina dijakov viške gimnazije, nasproti pa so jim stopila tudi različna visokotehnološka podjetja in sponzorji.

 

Skupina dijakov Gimnazije Vič, ki je v Piranski zaliv spustila podmornico Calypso.

foto: osebni arhiv

 

Podmornica lahko s svojimi senzorji zajema različne podatke o vodi, v kateri se nahaja. Dijaki pravijo, da bi bilo nesmiselno vse podatke obdržati samo zase, zato jih bodo z veseljem delili z vsemi, ki jih bodo potrebovali.

Nekatere podatke o onesnaženosti Piranskega zaliva so nam razkrili dijaki Gimnazije Vič, ki so vanj poslali svojo podmornico, še nekaj več pa nam je o njem povedal podvodni fotograf Rok Kovačič.

Dijaki so med pogovorom izpostavili tudi težave, ki lahko nastanejo zaradi ukrepa države, ki predvideva ukinitev spremljanja kakovosti morske vode.

Veliko težav v morjih in oceanih pa predstavlja tudi kupičenje plastike. Tako se je v svetovnih oceanih nabralo že nekaj ogromnih otokov plastike, ki se raztezajo več tisoč milj v vsako smer.

 

 

A klub vsem težavam so misli dijakov o prihodnosti našega planeta pozitivne.

Aleš Ogrin