Na današnji dan leta 1703 so uršulinke, članice ženske redovne ustanove, ki deluje na vzgojno-izobraževalnem področju, v Ljubljani ustanovile prvo dekliško šolo, ki je bila 170 let edina javna šola za dekleta. Sprejemala je tiste, ki so stanovale v samostanu, in tudi »zunanje« učenke. Uršulinke so poučevale po splošnih učnih načrtih. Poučevale so verouk, branje, pisanje, računanje in ročna dela. Poleg tega so se dekleta dodatno učile še francoščino, italijanščino, glasbo, zemljepis, prirodopis, zgodovino in risanje.

Dobrih sto let pozneje so uršulinke zaradi zaslug in uspehov pri šolanju deklet dobile dovoljenje za poučevanje pedagogike; to je pomenilo, da so dobile pravico do priprave »pripravnic za učiteljišče«. Leta 1882 je dekliška šola postala osemrazrednica, leta 1894 je imela že prvi razred meščanske šole,  učni jezik pa je postala slovenščina. Tudi uršulinska dekliška meščanska šola je bila prva te vrste v Sloveniji.

—–

Publicist in politik VALENTIN ROŽIČ se je rodil na današnji dan leta 1878 na Trojici pri Domžalah. Leta 1908 je v Gradcu doktoriral iz zgodovine in geografije. Bil je tajnik Slovenske ljudske stranke v Ljubljani, od leta 1910 pa Mohorjeve družbe v Celovcu. Po prvi svetovni vojni je sodeloval v bojih za severno mejo in bil konfiniran na Koroškem. Več let je preučeval položaj koroških Slovencev in objavil pet publikacij o tem. Kralj Aleksander Karadjordjević ga je leta  1932 imenoval za senatorja; v senatu je bil najbolj odmeven njegov nastop leta 1933; govoril je o nemški manjšini v Jugoslaviji in Slovencih v Avstriji. Valentin Rožič je bil zelo dejaven v slovenskih narodnoobrambnih organizacijah.

—–

MIROSLAV ŠTUMBERGER je bil pomorščak in izumitelj, danes pa se zdi pomembnejše njegovo ukvarjanje z raketami v letih od 1923 do 1925, ko je bil na tem področju v vrhu svetovnega dogajanja. Preizkusil  se je še kot letalec, podmorničar, specialist za podvodna orožja in poveljnik v mornarici, pa tudi kot izumitelj, publicist, slikar, rezbar, izdelovalec ladijskih maket in muzealec.

Štumberger je aprila 1924 med prvimi na svetu uspešno izstrelil model raketoplana, takoj zatem pa mu je uspel še poskus z “zračnim torpedom”, kot je imenoval raketo. Ukvarjal se je tudi z izdelavo raketnega motorja na tekoče gorivo. Imenoval ga je “motor prihodnosti”, s katerim bo mogoče v razmeroma kratkem času doseči druge planete. Izumitelj Miroslav Štumberger se je rodil na današnji dan leta 1892 v Šmarju pri Jelšah.

—–

MAJDA  SEPE  je bila iz generacije tistih pevk in pevcev zabavne glasbe, ki so s skladbami mojstrskih skladateljev in uglednih pesnikov v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja prerodili našo zabavno glasbo. Tisti čas velja za »zlato dobo slovenske popevke«.

Po končani srednji glasbeni šoli v Ljubljani je sprva nastopala z Ljubljanskim jazz ansamblom in z njim leta 1956 odmevno gostovala v Parizu, nekaj pozneje pa je nastopila tudi na Prvem jugoslovanskem jazzovskem festivalu na Bledu.

Čeprav je bila njena glasbena pot zaznamovana bolj s šansonskimi kot s tipično popevkarskimi skladbami, je najvišje nagrade dobivala med drugim tudi na festivalih Slovenska popevka; na njih je vsega skupaj zapela kar 18 popevk in mnoge med njimi so postale uspešnice.  Rodila se je na današnji dan leta 1937 v Ljubljani.

Pavle Jakopič