Ljubljana je znova gostila najboljše svetovne umetnike s področja sodobne klovnske umetnosti in novega cirkusa, ki so se udeležili festivala Klovnbuf. Festival v svoji osmi izvedbi na ogled od torka naprej ponuja različne klovnovske in cirkuške umetniške predstave, ob tem pa ima z različnimi delavnicami tudi izobraževalno noto. Klovnske umetnike smo na Klovnbufu med njihovim ustvarjanjem obiskali tudi mi, več o samem festivalu pa boste izvedeli v oddaji Kulturomat, ki jo je pripravil Aleš Ogrin.

V Ljubljani se je v minulem tednu dogajal mednarodni festival sodobne klovnade in novega cirkusa Klovnbuf. Festival je v svoji osmi izvedbi na ogled ponudil številne predstave, njegova nota pa je bila tudi izobraževalna. Posebnost letošnjega dogajanja je bila ta, da so ustvarjalci festivala želeli v čim večji meri, v samo dogajanje vključiti tudi občinstvo.

Festivala so se udeležili mnogi svetovno znani klovnovski umetniki, med njimi  Paolo Nani in David Shiner, scenarist in režiser svetovno znanega cirkusa Cirque du soleil.

Na Klovnbufu ste tako letos lahko srečali prodajalca sladoleda, ki ni povsem v stiku z resničnostjo, boksarja, ki vas je povabil na dvoboj, ruskega in ameriškega pilota, žonglerje, iracionalno kraljevsko žirafo in še mnoge like, ki so skušali na vaše ustnice zvabiti nasmeh, kar je tudi eno izmed temeljnih poslanstev cirkusa.

Nekaj predstav letošnjega Klovnbufa si lahko ogledate še v soboto ob 13., 17. in 20. uri, ali pa se udeležite sklepne predstave festivala, ki se bo zgodila v nedeljo ob 19. uri v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer bo na oder stopil že prej omenjeni sloviti Paolo Nani.

Letošnjega Klovnbufa smo se udeležili tudi mi, kako je bilo in kaj vse smo  izvedeli, pa boste slišali v oddaji Kulturomat.

Aleš Ogrin