Bolečina, oteklina in nezmožnost gibanja so značilni znaki poškodbe.

Poškodbe ahilove tetive so pogoste spremljevalke profesionalnih in rekreativnih športnikov. Močna kita na spodnjem delu noge je zelo obremenjena pri teku in nekaterih drugih atletskih disciplinah ter tudi pri številnih ekipnih športih.

Nezmožnost normalnega gibanja spodnjega dela noge, gležnja in stopala, otekanje ter bolečina so najbolj značilni znaki poškodbe ahilove tetive.

Na poškodbo ahilove tetive nas opozori bolečina, izpostavlja prof. dr. Andrej Čretnik iz UKC Maribor. Sprva jo čutimo pred ogrevanjem, kasneje ves čas športne aktivnosti, nato pa ne izgine niti med mirovanjem.

 Tendinopatija je izraz, s katerim zdravniki poimenujejo poškodbo tetive. Le ta je lahko akutna – kot je na primer vnetje – ali kronična.

Razveseljiv je podatek, da se več kot 95 odstotkov poškodb ahilove tetive – tudi če so že kronične – lahko pozdravi brez kirurškega posega.

Odločitev za vrsto terapije je odvisna od stopnje poškodbe ahilove tetive. Velikokrat sta dovolj že mirovanje in počitek. Po besedah prof. dr. Andreja Čretnika iz UKC Maribor je najboljši tako imenovani aktivni počitek. Možen je tudi kirurški poseg. Celjenje po operaciji je dolgotrajno, sama rehabilitacija poškodbe ahilove tetive pa zahteva kar nekaj časa.

Tudi za poškodbe ahilove tetive velja, da jih je bolje preprečevati, kot zdraviti. Torej preventiva na prvem mestu. Na tek ali drugo športno aktivnost se je najprej treba ustrezno pripraviti – najprej ogrevanje in raztezanje ter nato krepitev tako tetiv kot tudi mišic.

Iztok Konc