Planina Pretovč, po sredi grebena navzgor je potekala fronta, ponekod so si bile AO in italijanske enote oddaljene 100 ponekod slabih 20 m

Na današnji dan leta 1915 se je prva svetovna vojna preselila tudi na naša današnja tla. Odprla se je soška fronta. Ta fronta je del celotne fronte med Italijo in Avstro-Ogrsko, ki se je vlekla od prelaza Stelvio (tromeja Italija, Švica, AO) do Tržaškega zaliva in je bila dolga 600 kilometrov.

Pogled na vrh Mrzlega Vrha

Italija je 23. maja popoldne napovedala Avstro-Ogrski državi vojno, ob polnoči pa je njena vojska prestopila mejo ob Soči in začela zavzemat svoje položaje. Pripadniki posebnih enot borsaljeri so Kobarid osvojili celo na kolesih in sicer brez enega samega strela.

Naš vodič Pavle Četrtič, v ozadju krnske vasi

V Kobarid je sicer ta vojska prišle prek obmejne vasi Jevšček na Livškem nad Kobaridom.  Kot je bil začetek vojne skoraj miroljuben, pa se je že nekaj dni pozneje začel spopad za Mrzli Vrh, ki je trajal ves čas fronte torej vseh 29 mesecev (od leta 1915 do 1917). Tega bojišča se je oprijelo poimenovanje »ena izmed treh klavnic velike vojne«, poleg še Rdečega roba in Škabrijela pri Gorici.

Kaverna (previjalnica) in kapela, ki so jo v skalo pod vrhom zvrtale madžarske enote AO armade

Gre za strateško pomemben vrh za nadzorovanje pokrajine v soški dolini in Krnskega pogorja na eni strani ter Kolovrata in Matajurja na drugi strani. Kljub številnim napadom in številnim žrtvam, je vrh ves čas ostal v rokah avstro-ogrske armade.

Ostanki prve vojne uporabljeni kot dekoracija pri muzejskem objektu

Hrib je prepreden s kavernami in povezovalnimi rovi, strelskimi jarki in strojničnimi gnezdi, še danes pa je mogoče naleteti na ostanke granat, streliva in žičnih ovir.

Oltar v kapeli v rovu pod Mrzlim vrhom

V oddaji bomo s pomočjo Katje Roš (KS Livek), Željka Cimpriča (kobariški muzej) in Pavla Četrtiča (Fundacija poti miru) spoznali dogajanje prve dni odprtja fronte in številne male zgodbe, ki so del mozaika imenovanega prvega svetovna vojna v Posočju.

Spominska tabla posvečena vsem žrtvam Mrzlega Vrha (na vrhu)

Sloviti Kobariški muzej prve svetovne vojne, leta 1993 tudi evropski muzej leta

Žal poškodovana tabla Poti miru pri italijanskih kavernah pod vrhom Mrzlega Vrha

Italijanska kaverna in kasarna pod Mrzlim Vrhom

Koli in bodeča žica – zlovešči simboli dogajanja pred 100 leti

Še ne pogled na Mrzli Vrh iz doline

Jurij Popov