Ob shodih neofašistov in protifašistov v Gorici se v tokratni oddaji z zgodovinarko iz Trsta dr. Marto Verginella pogovarjamo o temi, ki postaja za zgodovinarje vse aktualnejša, spominjanju. Pred kratkim izvoljeni predsednik Sveta slovenskih organizacij, goriški Slovenec, Walter Bandelj, ki ga gostimo v oddaji, pa napoveduje okrepljene obiske na terenu.

V petek je bil na mesto predsednika najstarejše krovne organizacije porabskih Slovencev vnovič izvoljen Jože Hirnök. Kot pravi, bodo skušali v delovanje zveze intenzivneje vključiti mlade. Ključne prioritete zveze pa ostajajo ohranitev slovenskega jezika in porabskega narečja ter gospodarski razvoj. Kako bodo skušali to doseči, nas zanima v tokratni oddaji.

Več lahko slišitev tudi o slovensko hrvaškem sodelovanju na Kvarnerju. Slovenski arhitekti pripravljajo preureditev mestnega središča v Matuljih, študenti premišljajo o preureditvi tamkajšnjih turističnih objektov. Slovenskim strokovnjakom so zaupali znamčenje otoka Cresa, hotelirji iz Slovenije in Hrvaške pa sodelujejo v več projektih, povezanih tudi z ugotavljanjem kakovosti hotelske ponudbe. Rojake na Reki je obiskala tudi skupina študentov iz Slovenije. Kaj jih je najbolj presenetilo?  Prisluhnite oddaji, v kateri vas tokrat vabimo tudi na ogled kovačije Petra Dolinška v Železni Kapli. V kovaški delavnic, ki je bila postavljena že v 16. stoletju, so več sto let kovali orodje, podkovali konje in popravljali vozove. Prav zaradi opazovanja kovača pri delu se je Peter Dolinšek odločil, da se bo izučil tega poklica. Po upokojitvi je kupil kovačijo in uresničil svoje sanje. Prisluhnite mu v tokratni oddaji in ga obiščite v Železni Kapli!

Prvi