V tokratni oddaji smo pozornost namenili varnosti mladih kolesarjev v prometu. V četrtek se je namreč zaključila vseslovenska kolesarska pobuda Varno na kolesu, ki že tretje leto zapored izobražuje vse osnovnošolce, ki se v tekočem šolskem letu pripravljajo, da bodo opravljali kolesarski izpit. Letos je projekt tako povezal skoraj 2000 učencev iz 65 osnovnih šol. Projekt je bil sestavljen iz treh delov, v finale pa se je uvrstilo 10 šol, ki so na razpis projekta poslali najboljše izdelke povezane s kolesarstvom. V studiu so se nam pridružili Živa, Nika, Kristjan in Urh, člani ekipe, ki je v projektu zasedla šesto mesto. Pravijo, da so se med projektom naučili zelo veliko novih stvari.

Projekta so se mladi udeležili, ker bodo v kratkem opravljali kolesarski izpit, poleg tega pa jih vožnja s kolesom zelo veseli. Najraje se odpravljajo na kakšno daljšo pot, ob tem pa mladim kolesarstvo ponuja tudi dobro možnost za druženje.

Na kolesarski izlet morate seveda oditi dobro pripravljeni in na njem spoštovati prometne predpise.

Višji policijski inšpektor Matjaž Leskovar je med oddajo opisal tudi, kako mora biti opremljeno kolo, da ustreza vsem predpisom.

 

Popolno opremljeno kolo

foto: osfpcrensovci.si

 

Kot rečeno, je bil projekt Varno na kolesu sestavljen iz treh različnih sklopov. Najboljše izdelke prispele na razpis pa je ocenjevala strokovna komisija. Največ točk je na koncu zbrala OŠ Ivanjkovci in s tem so postali zmagovalci letošnje izvedbe projekta. Člana zmagovalne ekipe Maj in Megi ter njuna mentorica Sača Veber so po zmagi povedali, kako so se na projekt pripravljali.

A kljub vsemu, so nam naši gostje povedali, da mladi marsikdaj ne upoštevajo vseh prometnih pravil in izvedejo kakšno vragolijo.

Mladi gostje pravijo, da se jih večina med njimi drži prometnih pravil, in da v prometu ravnajo odgovorno. Za konec pa so nam povedali še, kakšno bi bilo njihovo sanjsko kolo in kam se bodo odpravili na naslednji kolesarski izlet.

Na koncu pa naj ne bo odveč še eno opozorilo o tem, da v prometu ravnajte odgovorno in spoštujete vse prometne predpise. Tako boste veliko pripomogli tudi k strpnosti v prometu in si kolesarski izlet naredili zares lep.

 

Aleš Ogrin