Stopnjevali bomo napetost pred zaključno prireditvijo novinarskih delavnic Radia Hudo!, v kateri bomo razglasili letošnjega zmagovalca. V studiu bomo zato gostili najboljše novinarke lanskega leta - Radovljičanke, ki bodo z nami delile svoje izkušnje z delavnic in nagradnega izleta. Slišali pa boste tudi ocene vseh treh članov strokovne žirije - Darje Groznik, Tadeje Bizilj in Igorja E. Berganta. Preverili bomo tudi, kako potekajo tonske vaje in priprave na dvorišču Radia Slovenija. Voditeljica Špela Šebenik.

France Prešeren je na svojih pesniških poteh v trnovski cerkvi v Ljubljani naključno srečal JULIJO PRIMIC. Mlada in krhka gospodična iz bogate trgovske družine je za dolga leta postala pesnikova muza in navdih za njegove ljubezenske pesmi. Nekaj najlepših ji je tudi posvetil. Slovit je »Sonetni venec« z znamenitim magistralom z akrostihom »PRIMICOVI JULJI«. »Venec« je v Ljubljani zbudil precej zanimanja in govoric, predvsem pa slabo voljo Julijine matere, gospodovalne ženske, ki nemirnega pesnika nikakor ni videla kot svojega bodočega zeta. Prešernova neuslišana ljubezen, Julija Primic, se je rodila na današnji dan leta 1816 v Ljubljani.
—–
Skladatelj in zborovodja FRAN VENTURINI se je rodil na današnji dan leta 1882 v Boljuncu pri Trstu. Študij na učiteljišču je končal v Kopru, tečaj za pouk v meščanskih šolah pa v Trstu. Najprej je služboval na Tržaškem, bil je tudi župan v kraju Dolina, nato pa je delal v Ljubljani v prosveti in v emigrantskih organizacijah. Po internaciji med drugo svetovno vojno se je vrnil v Trst. Fran Venturini je ustanavljal in uspešno vodil pevske zbore ter z njimi tudi gostoval. Skladal je predvsem zborovsko glasbo, pa tudi samospeve ter prirejal ljudske pesmi. Njegov harmonski stavek je bil preprost, spevna melodika pa odseva Venturinijev primorski značaj.
—–
Na današnji dan pred sto leti se je v Ljubljani rodil FRANC STADLER. Po končani trgovski šoli se je zaposlil pri Poštni hranilnici v Ljubljani. Že od aprila leta 1942 je deloval v Osvobodilni fronti, pozneje pa je bil komandant Varnostno-obveščevalne službe in Narodne zaščite za mesto Ljubljana. Leta 1943 se je pridružil Cankarjevi brigadi in kmalu postal namestnik poveljnika Vojske državne varnosti, po koncu vojne pa je v Ljubljani deloval v okviru uprave Službe državne varnosti.
Franc Stadler je bil v letih med obema svetovnima vojnama član telovadnega društva Sokol in tekmoval v atletiki, vodnih športih in gimnastiki. Kot vsestranski športnik je bil leta 1957 pobudnik prvega pohoda »Ob žici okupirane Ljubljane« ter pobudnik postavitve spominskih kamnov ob tej trasi, pozneje imenovani »Pot spominov in tovarištva«, zdaj pa je uradno »Pot ob žici«. Franc Stadler Pepe je leta 1980 dobil nagrado mesta Ljubljana.
—–
Najpomembnejše literarno delo srednjeveške književnosti »Divino comedio« je napisal italijanski pesnik Dante Alighieri. V tej alegorični pesnitvi opisuje svojo lastno umišljeno pot skozi pekel, vice in nebesa. Na njej kot grešnike ali kot blažene srečuje znamenite osebnosti prejšnjih časov in svoje dobe. »Božanska komedija« se odlikuje po globoki zasnovi in čudovitem obvladanju obravnavane snovi. Največji italijanski pesnik Dante Alighieri se je rodil na današnji dan pred 750-imi leti v Firencah.

Pavle Jakopič