Program Pota, ki poteka v okviru Mladinsko informacijskega centra, širi zavest o globalni soodgovornosti in povezuje raznolike ljudi po svetu. Z izvajanjem mednarodnega prostovoljstva omogoča, da prostovoljci sodelujejo z gostitelji, se učijo drug od drugega in pripomorejo k povezovanju skupnosti. Eden od letošnjih projektov bo tudi enomesečna odprava petih prostovoljk v Etiopijo, ki bo izpeljana v juliju in avgustu. Več o projektu in aktivnostih, ki jih bodo članice odprave v Etiopiji izvajale, sta Juretu Čepinu povedali koordinatorica Ema Hudelja in Klementina Tominšek.

Andrea, Klementina, Sergeja, Janja in Ema so imena petih deklet, ki se letos poleti v okviru Mladinskega informacijskega centra odpravljajo na prostovoljno delo v Etiopijo. Kaj natanko bodo počele v mestu Dilla, ki je od prestolnice Adis Abeba oddaljeno 300 kilometrov, je povedala koordinatorica projekta Ema Hudelja.

Pomagale bomo v centru, kjer se razdeljuje hrana za vse otroke, ki so na ulici, toliko, da dobijo vsaj en topel obrok na dan. Delovale bomo tudi v sirotišnicah, kjer bomo izvajale različne aktivnosti in pomagale pri oratoriju.

Pot do Etiopije bo dolga in naporna, dekleta pa se zavedajo, da morajo računati tudi na nepredvidene dogodke.

Zavedamo se, da ne moremo predvideti vsega, zato moramo vzeti v zakup, da bo ogromno neke improvizacije. Vsaka od nas bo morala biti fleksibilna, saj se podajamo v povsem neznan svet.

Namen projekta je v prvi vrsti pomoč drugim, celotna izkušnja pa bo nedvomno pustila pečat tudi na prostovoljkah, meni Klementina Tominšek.

Zdi se mi, da bo to ena izjemna izkušnja, verjetno me bo zelo spremenila, predvsem na osebni ravni. Kako točno bo vse potekalo si ne znam predstavljati, menim pa, da bo to izjemno lepa in globoka izkušnja.

Dobra komunikacija in medsebojna pomoč sta na takšnih odpravah ključnega pomena, zato so se dekleta že udeležila pripravljalnih vikendov, kjer so se med seboj dodobra spoznala.

Zdi se mi, da se dopolnjujemo, pod drugi strani pa odkrivamo, kje ima vsaka od nas šibkosti in kje smo močne. Počasi se že izrisujejo karakterji in vidi se, na katerih področjih smo močna.

Njihovo pot in aktivnosti lahko spremljate tudi na spletni strani pota.si/etiopija ter na facebook strani POTA Etiopija 2015.

Jure Čepin