"Človek kot posameznik je otok. Če se izolira ni koristen družbi, če najde svoje mesto v ekipi pa je zmožen čisto vsega," pravi Zala Grilc, eno izmed šestih deklet, ki tvorijo ekipo z imenom Tim Sloge. Dekleta verjamejo v boljši svet in v obujanje vrednot, ki danes zaradi človeškega individualizma in hitrega tempa življenja tonejo v pozabo. Kako se lahko z druženjem in učenjem skozi igro naučimo vrednot, boste izvedeli v današnjih Dobrih delih, ki jih je pripravila Darja Pograjc.

Najprej je bila ideja o oživljanju pozabljenih vrednot. Potem je nastala otroška igralnica za vse generacije. Zdaj je pred nami njihova ideja o letovanju socialno ogroženih otrok. Tim Sloge ne pozna meja.

Človek kot posameznik je otok. Če se izolira, ni koristen družbi, če najde svoje mesto v ekipi, pa je zmožen čisto vsega. (Zala Grilc)

Obiskujemo delavnice duhovne rasti, kjer se pač učimo biti boljši človek, kako pomagati ljudem in kako pomagati sebi, da boš lahko pomagal drugim,” nam je ob obisku igralnice razložila Zala Grilc, ena izmed šestih žensk, ki je na omenjenih delavnicah ponovno spoznala vrednote, ki so skoraj izumrle.

Kje začeti? Pri otrocih!

Ustvarile so posebno igralnico odprtega tipa, kjer lahko starši, ki imajo kakšen opravek, za uro ali več oddajo otroka v varstvo. Tim Sloge otroke zaposli s kreativnimi delavnicami, pravljičnimi uricami, družabnimi igrami in učenjem pozabljenih spretnosti (pletenje košar). V vse to pa šest deklet spretno vključi tudi spoznavanje življenjskih vrednot. Na Glonarjevi 4 v Ljubljani izvajajo programe, s katerimi želijo razbremeniti starše. Lana Gabršeg poudarja pomen komunikacije, tako medgeneracijske kot medvrstniške. Kaj je še pomembno?

Sodelovanje v ekipi, medčloveški odnosi. Skratka, da jih tudi malo umirimo, ne samo, da so podivjani. Seveda, vse skozi veselje pa radost, ampak, da ima vse nek smisel. Vse te igre, vse te ustvarjalne kreativnosti imajo smisel. (Lana Gabršeg)

Igra "Biti duša" pri kateri se otroci učijo, kako pohvaliti človeka in se mu zahvaliti.

foto: Tim Sloge

Če bomo otroke naučili nekih vrednot – že kot majhne – potem, ko bodo odrasli, bodo lahko pošteni, dobri državljani, ki bodo imeli čut odgovornosti za sočloveka. (Zala Grilc)

80 otrok v Baško!

Konec avgusta bo složna ekipa organizirala počitniško letovanje za šolarje od 7. do 14. leta. V Celjskem domu v Baški na otoku Krku bo – tudi z vašo pomočjo – bivalo 80 otrok. Letovanje je namenjeno šolarjem, ki se bodo učili plavanja in uživali v športnih aktivnostih. Tamkajšnja klima je primerna za otroke z astmo, dekleta pa s skrbno pripravljenim programom ostajajo zveste svojemu poslanstvu in vrednotam, ki jih tudi med letovanjem postavljajo v ospredje. Pomembno je, da se tistim otrokom, ki jim bodo starši lahko samoplačniško omogočili letovanje, pridružijo tudi otroci, ki si tega ne morejo privoščiti.

Tudi otroci potem med seboj razvijajo medotroško oz. medgeneracijsko solidarnost. Da pokažemo, da solidarnost v Sloveniji še ni zamrla. Da se tudi otroci naučijo pomagat že pri teh letih. (Lana Gabršeg)

Starši, posamezniki, podjetja oz. vsi, ki želite pomagati, se obrnite na spodnje kontakte:

040 481 210

info@timsloge.si

TRR: SI56 0510 0801 3994 376

Več informacij najdete na: www.timsloge.si in Učenje plavanja s srcem

Če ste že kdaj sodelovali oz. kakorkoli darovali v dobrodelne namene, ste se verjetno vprašali, ali je vaš denar prispel v prave roke. Podobne skrbi tokrat niso potrebne. Lana Gabršeg dodaja: “Tudi zaradi nezaupanja smo rekli, da želimo in prosimo vse starše oz. vse ljudi, ki poznajo v soseščini kakšnega revnega oz. šibkejšega otroka ali pa družino, ki si tega ne more privoščiti … da nam sporočijo in tako točno vedo, za katerega otroka gredo njihova sredstva.

Darja Pograjc