Marjan ima 41 let in urejeno življenje, službo, dom ? a edina ženska, s katero živi, je njegova upokojena mama. Zelo je kritična do vseh njegovih simpatij, ki jih v resnici ne manjka, toda nobena ni dovolj dobra zanj. No, tako vsaj meni njegova mati. Marjan, ki je spoštljiv do nje, ceni njeno mnenje. Morda preveč? Do kam se lahko starši vtikajo v življenje odraslih potomcev? Kje je meja med nasvetom in pokroviteljstvom? Ali obratno: kako postaviti zid pred dominantno materjo, a ob tem ohraniti družinske vezi? Vprašanja za novo razpravo Pri psihiatru - to sredo s Carmen L. Oven po 21. uri na Prvem.

 Marjan ima 41 let in urejeno življenje, službo, dom … a edina ženska, s katero živi, je njegova upokojena mama. Zelo je kritična do vseh njegovih simpatij, ki jih v resnici ne manjka, toda nobena ni dovolj dobra zanj. No, tako vsaj meni njegova mati. Marjan, ki je spoštljiv do nje, ceni njeno mnenje. Morda preveč?

Do kam se lahko starši vtikajo v življenje odraslih potomcev? Kje je meja med nasvetom in pokroviteljstvom? Ali obratno: kako postaviti zid pred dominantno materjo, a ob tem ohraniti družinske vezi? Tudi tokratno srečanje z razvedrilnim radijskim psihiatrom je postreglo z dobro mero provokativnih tez in resnobnega pretresa problema.

Kaj so povedali poslušalci med oddajo

Najprej je poklicala Jelka, ki je dejala, da se mama preveč krčevito vpleta v življenje svojega sina. V življenju smo vedno soočeni s tveganjem, saj nikoli ne vemo, ali se bo zgodilo nekaj pozitivnega ali nekaj negativnega. Vsaka mati želi svojemu sinu same dobre stvari, vendar lahko samo svetuje, ne sme pa odločati. Druga se je oglasila Lucija. Menila je, da bi se sin moral odločiti sam. Če ima izoblikovan značaj, potem lahko pretrga pretirano povezanost s svojo materjo. Dandanašnji so otroci preveč zaščiteni. Starši, ki poznajo svoje otroke, začutijo, kdaj se morajo umakniti.

Po prvem razpletu je poklical Borut, ki je menil, da je bila vloga očeta v Marijanovem življenju premajhna. Oče daje otroku smernice za življenje. Patološkega odnosa z materjo najbrž ne bo sposoben prekiniti, zato ne bo končan, dokler se Marijan ne odseli ali pa mati umre, saj ji sin psihološko nadomešča partnerja. Poslušalka Majda je dodala, da je vsak odgovoren zase, mlada ženska ima lahko otroka tudi sama, partnerja pa spoznamo šele po dolgem času. Zaključila je, da ne smemo prikrivati stvari ne drugim ne sebi.

Poslušajte oddajo na zgornji povezavi!

Prvi