V oddaji Pod pokrovko bomo spoznali tri slovenske sire z zaščito. To so Mohant, Tolminc in Nanoški sir. Obiskali smo njihove pridelovalce in spoznali postopke izdelave, na Ministrstvu za kmetijstvo pa preverili, kaj pomeni oznaka "zaščitena označba porekla" ter kakšni so postopki za pridobitev tega certifikata. Oddajo je pripravila Ana Skrt.

V oddaji Pod pokrovko predstavljamo tri slovenske avtohtone sire z zaščiteno označbo geografskega porekla. To so mohant, tolminc in nanoški sir. Njihova izdelava je seveda omejena na točno določeno območje. Poseben certifikat izda Ministrstvo za kmetijstvo, kjer pravijo, da mora skupina proizvajalcev najprej vložiti pobudo za zaščito proizvoda, da se lahko certificiranje prične. V prvi fazi zaščitijo ime, v drugi pa točno definiran postopek izdelave.

“V specifikaciji so zapisane oblika, velikost, teža, vrsta mleka. Certifikat se obnavlja vsako leto, med tem časom pa poteka tudi kontrola, ali certificirani proizvajalci res delajo po pravilih.”

Tolminc nosi omenjeno oznako od leta 2012, Anka Lipušček, direktorica Mlekarne Planika, ki je ena od štirih proizvajalec s certifikatom, pa pravi, da je prav ta izdelek njihov paradni konj. Najstarejši zapisi pravijo, da so nekdaj s sirom tudi plačevali.

“Sir tolminc je trdi sir, ki mora vsebovati 80% mleka rjavih krav.”

Najbolj domači jedi iz tolminca sta sirna župa in frika. Za sirno župo potrebujemo 1-1,5l vode, dve trdo kuhani jajci, 15-20 dag tolminca in začimbe. Vodo zavremo, solimo in dodamo na koščke narezan sir. Jajca razdrobimo z vilico in jih dodamo v juho, še malo premešamo in tradicionalna jed je pripravljena.

Mohant je gotovo slovenski posebnež med siri. Pridelajo ga približno štiri tone na leto in nosi zaščito geografskega porekla, ki velja tako v Sloveniji kot tudi na ravni Evropske unije. Certificirani so štirje proizvajalci, Monika Ravnikar pa pravi, da njegov vonj nastane med procesom zorenja, ko se sprošča amoniak.
Predsednica Sirarskega društva Bohinj natančno opiše postopek izdelave:

Če zmorete zanemariti močan vonj, je najbolje, da mohant poskusite s krompirjem v oblicah ali na črnem kruhu z zaseko. Bolj pogumni pa z njim pripravljajo tudi piškote, omake, slane pite in pečenke.

Ana Skrt