Nekatere so bile napisane prav med narodnoosvobodilnim bojem na naših tleh, druge so bile sposojene od drugih narodov, ki so v tistih časih delili podobno usodo, tretje so bile ustvarjene že pred leti, vendar so zaradi takratnih razmer spet postale aktualne. Vse skupaj pa predstavljajo umetniški fenomen, ki je nastal na našem, slovenskem ozemlju, v enotah partizanske vojske in okupiranem zaledju. V letih od 1941 do 1945 je skoraj 50 skladateljev partizanov ustvarilo okoli 300 zborovskih skladb, 80 samospevov, 100 inštrumentalnih del in drugih vokalno-instrumentalnih priredb - skupaj torej skoraj 500 opusov. Tokratno oddajo Fortissimo, ki jo pripravlja Peter Močnik, posvečamo partizanski pesmi - njeni glasbeni kompoziciji, besedilni sporočilnosti in družbeni vlogi nekoč in danes.

Tokratno oddajo Fortissimo, ki jo je pripravil Peter Močnik, smo posvetili partizanski pesmi - njeni glasbeni kompoziciji, besedilni sporočilnosti in družbeni vlogi nekoč in danes.

Nekatere so bile napisane prav med narodnoosvobodilnim bojem na naših tleh, druge so bile sposojene od drugih narodov, ki so v tistih časih delili podobno usodo, tretje so bile ustvarjene že pred leti, vendar so zaradi takratnih razmer spet postale aktualne. Vse skupaj pa predstavljajo umetniški fenomen, ki je nastal na našem, slovenskem ozemlju, v enotah partizanske vojske in okupiranem zaledju. V letih od 1941 do 1945 je skoraj 50 skladateljev partizanov ustvarilo okoli 300 zborovskih skladb, 80 samospevov, 100 inštrumentalnih del in drugih vokalno-instrumentalnih priredb – skupaj torej skoraj 500 opusov.

Poslušajte oddajo in odgovorite na nagradna vprašanja!

Poslušajte oddajo na gornji povezavi in odgovorite na spodnja nagradna vprašanja. Odgovore pošljite do srede, 13. maja, na kviz@rtvslo.si ali po navadni pošti na Prvi program Radia Slovenija, Uredništvo razvedrilnega programa, Tavčarjeva 17, 1550 Ljubljana.

Kakšni sta pa nagradi? Zgoščenka ZKP RTV Slovenija z najboljšimi pesmimi Partizanskega pevskega zbora ali par vstopnic za obisk koncerta Faurejevega Rekvijema v Slovenski filhamorniji v Ljubljani 27. maja ob 19.30 uri.

  1. Pesem XIV. divizije je ena najbolj znanih in po mnenju mnogih tudi najlepša slovenska partizanska pesem. Besedilo pesmi je najverjetneje novembra 1943 napisal Karel Destovnik Kajuh kot član kulturniške skupine XIV. divizije, uglasbil pa ga je Sveto Marolt-Špik. Zanima nas, kateri trije partizanski junaki, kateri trije borci se omenjajo v prvi kitici pesmi XIV divizije. Odgovor napišite pod številko 1.
  1. Pod številko 2 zapišite, kako se imenuje aktualni ženski pevski zbor, ki poje tudi partizanske pesmi. V pomoč povejmo, da gre za relativno mlado zasedbo, nastala je na dan upora, 27. aprila 2008, poleg partizanskih pa prepevajo tudi druge pesmi upora.
  1. Naslednje vprašanje, ki ga označite s številko 3, se glasi, kdaj in kako je umrl Pinko Tomažič.
  1. V času vojne vihre je nastala celo prva partizanska opera. Zanima nas njen naslov in tudi, kdo je njen avtor.

Prvi