Tetoviranje je umetnost, ki jo ljudje poznamo v različnih oblikah že od pradavnine. Permanentni okrasi na goli koži imajo veliko pomenov, med drugim tudi statusnega, vojaškega, obreda iniciacije in drugih. Prve naprave za tetoviranje so iznašli okoli leta 1900 in zanimivo je, da se do danes niso veliko spremenile. Zato pa so se motivi, pove Urška Poček, mojstrica tetoviranja, ki se je v to umetnost zaljubila pri rosnih sedmih letih. Svoj prvi tatu je narisala kar svojemu očetu, za katerega pravi, da ji je povsem zaupal. Zdaj mu bo za 65. rojstni dan podarila še en tatu.

S tetoviranjem se sicer pri nas ukvarja 11 poklicnih tetovatorjev z obrtnim dovoljenjem in cela vrsta tistih, ki to počnejo amatersko ali brez obtnega dovoljenja. Obisk tovrstnih tetovatorjev naša nočna gostja odsvetuje. Tudi zato, ker velik del njenega dela predstavlja popravljanje ponesrečenih tatujev. Vseh ponudb tudi ne sprejme, pove.

Tetoviranje je umetnost, ki jo ljudje poznamo v različnih oblikah že od pradavnine. Permanentni okrasi na goli koži imajo veliko pomenov, med drugim tudi statusnega, vojaškega, obreda iniciacije in drugih. Prve naprave za tetoviranje so iznašli okoli leta 1900 in zanimivo je, da se do danes niso veliko spremenile. Zato pa so se motivi, pove Urška Poček, mojstrica tetoviranja, ki se je v to umetnost zaljubila pri rosnih sedmih letih. Svoj prvi tatu je narisala kar svojemu očetu, za katerega pravi, da ji je povsem zaupal. Za 64. rojstni dan mu je podarila še en tatu.

S tetoviranjem se sicer pri nas ukvarja 11 poklicnih tetovatorjev z obrtnim dovoljenjem in cela vrsta tistih, ki to počnejo amatersko ali brez obtnega dovoljenja. Obisk tovrstnih tetovatorjev naša nočna gostja odsvetuje. Tudi zato, ker velik del njenega dela predstavlja popravljanje ponesrečenih tatujev. Vseh ponudb tudi ne sprejme, pove.

Kaj pomenijo tetovaže danes?

Tetoviranje danes pomeni po eni strani estetski in po drugi strani osebni motiv. Ljudje se najpogosteje odločajo za zelo klasične motive ali pa povsem osebne zgodbe, ki se skrivajo za risbami na koži. Tudi mojstrica Urška se bolj zavzema za osebne, izvirne tatuje, ki kažejo na osebnost naročnika. Starih klasik skoraj ni več, pove. Jih pa popravlja in včasih prekriva. Dobrih 20 let je že minilo odkar so nekdaj priljubljene ‘JNA’ tatuje zamenjale bolj natančne in dodelane risbe na koži. Zahteve strank so vedno bolj specifične, zahtevne, včasih tudi čudaške. In vendar je ne morejo več presenetiti do te mere, da bi ostala brez besed. Je pa skoraj brez besed ostal voditelj, ki jo je skušal presenetiti z malce provokativnim vprašanjem. In dobil prav tak odgovor.

Moške boli bolj kot ženske

Ali pa morda ženske bolečino bolje prenašajo? Kakorkoli že, Urška ima v povprečju več ženskih strank, ki bolečino bolje prenašajo od moških. Seveda izjeme so povsod, doda. V vsakem primeru pa tetoviranje boli, pove. Ampak bolečina je del tetoviranja in brez tega ne gre. Uporabi raznih protibolečinskih tablet in sredstev močno nasprotuje. Raje se odloči za odmor ali postopno izdelavo.

Sicer jemlje tetoviranje kot umetnost. Razlika je le v tem, doda, da njene umetnine na koncu vstanejo in odidejo. Njeno delo jo sprošča in čeprav bi lahko živela samo od njega, tega noče. Poklicno je namreč vodilna medicinska sestra oddelka in tudi to delo jo osrečuje in ga rada opravlja.

Sama ima več vzornikov, prisega pa na realistično izdelavo. Tatuji morajo živeti in govoriti, pove. Velik vpliv na izbiro tatujev imajo tudi slavne osebnosti, ki včasih narekujejo modne smernice. A to ne sme biti razlog za odločitev tovrstnega krašenja kože, poudari.

Tetovatorka Urška Poček je bila gostja Jureta K. Čokla. Prisluhnite celotnemu pogovoru.

Jure K. Čokl