Razvojno raziskovalni center pedagoških iniciativ Korak za korakom, ki deluje v okviru pedagoškega inštituta v Ljubljani pripravlja mednarodno konferenco z naslovom Kakovost in enake možnost: ključni premiki na področju vzgoje in izobraževanja od rojstva do 10. leta starosti.

“Program se je v Sloveniji začel uvajati v letu 1995 v 7 slovenskih vrtcih in osnovnih šolah. Danes se izvaja v več kot 40 vrtcih in osnovnih šolah po vsej Sloveniji. Izobraževalne, svetovalne, založniške in druge dejavnosti v okviru programa, in izvajanje različnih razvojno-raziskovalnih projektov, je usmerjeno v zagotavljanje enakih možnosti za vse otroke v zgodnjem otroštvu in spreminjanje in zagotavljanje kakovostnega vzgojno-izobraževalnega procesa v tem obdobju. Prizadevamo si za spodbujanje profesionalnega razvoja strokovnih delavcev na  področju vzgoje in izobraževanja, s poudarkom na najranljivejših skupinah otrok in njihovih staršev, kamor sodijo tudi romski otroci. Več kot 1000 strokovnih in vodstvenih delavcev je združenih v mrežo vrtcev in osnovnih šol. Temeljni poudarek metodologije Korak za korakom, je na otroka osredinjen pristop. Strokovne delavke, ki implementirajo program v prakso, delajo na ISSA pedagoških načelih kakovosti, v sklopu katerih dajejo poseben poudarek povezovanju oziroma sodelovanju z družinami in širšo lokalno skupnostjo.” Petra Zgonec, raziskovalka na Pedagoškem inštitutu.

Pomemben jubilej programa Korak za korakom, bodo konec novembra obeležili z mednarodno konferenco Kakovost in enake možnost: ključni premiki na področju vzgoje in izobraževanja od rojstva do 10. leta starosti. Namen konference je identifikacija in predstavitev ključnih premikov na področju zagotavljanja kakovosti  in enakih možnosti v vzgoji in izobraževanju od rojstva do 10. leta starosti v zadnjih 20-ih letih. Vzgojitelji, pomočniki vzgojiteljev, učitelji, ravnatelji, svetovalni delavci, raziskovalci, oblikovalci politik ali druga zainteresirana javnost, ki bi želeli na konferenci aktivno sodelovati s predstavitvijo prispevkov, morajo do 5.6.2015 izpolniti spletni obrazec za oddajo prispevka. Na konferenco bodo povabljeni tudi pomembni predstavniki romske skupnosti, ki bi lahko prispevali k nadaljnjemu razvoju mreže REYN. Več informacij glede projekta in konference, si lahko pogledate na spletni strani programa Korak za korakom (www.korakzakorakom.si).

“V vseh naših projektih, ki zadevajo romsko populacijo se osredotočamo na povezovanje z romsko in širšo lokalno skupnostjo. Tudi projekt Zagotavljanje dostopa do kakovostnih predšolskih programov romskim otrokom in njihovim staršem, ki trenutno poteka, daje velik poudarek dejavnostim, ki temeljijo na povezovanju ne samo z romsko skupnostjo, ampak tudi s širšo lokalno skupnostjo. V okviru konference bo potekala uradna otvoritev mreže REYN Slovenija, ki se zavzema za kakovostno vzgojo in izobraževanje romskih otrok. Mrežo REYN Slovenija smo ustanovili že  aprila 2013, mednarodna konferenca ob 20-letnici programa Korak za korakom, na kateri pričakujemo okoli 200 udeležencev je priložnost, da mreža pridobi na prepoznavnosti. Na konferenci bo prisoten idejni vodja mreže REYN, dr. Adrian  Marsh. Eden od ključnih premikov na tem področju je, da je vključenost otrok v organizirano predšolsko vzgojo v zadnjih letih skoraj 80 %, medtem ko to za romske otroke ne moremo reči. Vključenost romskih otrok v kakovostne predšolske programe je še vedno zelo velik izziv. Večina romskih staršev se težko odloči vključiti  svoje otroke v vrtec, predvsem zaradi strahu pred vzgojno-izobraževalno institucijo. Tega izziva se lotevamo tako, da v okviru projektov, ki so namenjeni romskih otrokom in njihovih staršem, v samih naseljih in vrtcih izvajamo delavnice, ki bodo pomembno prispevale k večji vključenosti romskih otrok v kakovostne predšolske programe.” Samanta Baranja, raziskovalka na Pedagoškem inštitutu.

 

Ministrica za kulturo, mag. Julijana Bizjak Mlakar, je v sklopu delovnega obiska v Murski Soboti, obiskala tudi Zvezo Romov Slovenije in si ogledala prostore Romskega informativnega centra in Radia Romic. Z njo smo se pogovarjali tudi o projektih za Rome, ki jih vsako leto razpisuje ministrstvo. Ob letošnjem mednarodnem muzejskem dnevu, smo z najmlajšimi obiskali Evropski muzej Romske kulture in zgodovine. Sonja Horvat nam je o predstavila zaključke kongresa Mednarodnega katoliškega odbora za pastoralo Romov.

Enisa Brizani