V naselju Loke v Leskovcu pri Krškem, že okoli 70 let živi manjša romska skupnost. Naselje leži na zemljišču, ki je pred 7 leti prešlo v zasebno last in kjer lastnik načrtuje gradnjo stanovanjskega naselja. V naselju, ki ni legalno pa v 8 zidanih hišah živi 42 Romov. Romski svetnik v Krškem in prebivalec naselja Loke, Moran Jurkovič, je v naselje povabil predstavnike države, občine in nevladnih organizacij, saj je pred prebivalci naselja negotova prihodnost.

»Najmanj 6 let opozarjamo na neurejen status našega naselja. Naši predniki so se na to območje naselili po 2. Svetovni vojni. To je bila velika hosta in oni so tukaj delali, sekali drevje in posajali borovce. Za to niso bili plačani in te zemlje si niso prilastili. Za to zemljo so naši predniki in dedi delali. V zameno, da so pogozdovali hosto, jim jo je dalo gozdno gospodarstvo. Dokumenti o tem so mogoče pred leti bili, starši se o tem niso pozanimali, ker uradno sploh niso vedeli kaj je to dokument. Oni so jim pač dali to zemljo, rekli tukaj lahko mirno živite, celo so jim postavili eno leseno barako na tej zemlji.«

Po 60 letih življenja na tem območju jim po obstoječem predlogu OPPN-ja grozi selitev. Občina se za nakup zemljišča pred leti ni odločila, saj naselja Loke kot takega pred  ni opredelila. To zemljišče je zazidljivo že 30 let, zakaj se s sprejetjem OPPN-ja zdaj kar naenkrat mudi? Kot je povedala podžupanja občine Krško, Ana Somrak, je postopek za sprejem OPPN-ja začel lastnik.

»Ker je to občinski podrobni prostorski načrt, ga vodi občina. Nobena zakonodaja tega ne prepoveduje oziroma ne obravnava drugače. Občina Krško pa nima romskega naselja Loke opredeljenega. Občinski svet se je pred 12 leti, ker smo začeli reševati romsko problematiko, opredelil glede števila Romov in kaj za to potrebujemo. Takrat smo ugotavljali, da potrebujemo legalizacijo romskega naselja Kerinov grm.«

Začudenje nad občinskimi postopki je izrazil tudi predsednik krajevne skupnosti Leskovec pri Krškem in občinski svetnik, Jože Olovec.

»Občina takega postopka ne bi smela dovoliti. Zakaj najprej OPPN, zakaj se najprej ne zmenijo z ljudi, ki tukaj živijo? Krajevna skupnost ne želi biti razsodnik, kaj je prav in kaj ne. Najprej so krajani in ko se zmenijo s krajani, potem lahko gremo naprej na OPPN.«

Lastnik zemljišča, podjetje SI Investicije in v njegovem imenu Iztok Starc, pred mikrofon ni želel, je pa v telefonskem pogovoru zatrdil, da je s prebivalci naselja zadeve želel urediti že pred leti in da s strani Romov za to, ni bilo interesa.

Jaz sem šel do lastnika, se pogovarjat z njim. Rekel je, ok najdite si kak objekt, pa bomo mi to kupli. Jaz sem hišo najdu, sami vemo da hiše so naprodaj. Problem je v tem, da je to samo blefiranje. V enem letu ni mogel kupit hiše, ki je vredna 30.000 €?!  Jaz kot neizkušen človek bi jo. On kot izkušen pravnik pa je ni mogel v enem letu. Mislim da je to samo zavlačevanje, da je pridobil vso dokumentacijo in to ni prav.« Moran Jurkovič, predstavnik Romov v krškem občinskem svetu in prebivalec naselja Loke.

Organizacija Amnesty International Slovenije meni da je javna razgrnitev OPPN, priložnost da se uredi pravni položaj naselja. Kot pravi Blaže Kovač, ali na tej lokaciji ali kjerkoli drugje, pri čemer ga mora spremljati konkreten načrt za vsak objekt posebej, s terminskim in finančnim načrtom, kaj se bo zgodilo.

»To je dober začetek tega izziva, ki se je odlagal dolga desetletja.«                                                                       

Nestrinjanje z občinskimi postopki je izrazilo nekaj občinskih svetnikov, podporo prebivalcem Lok so izrazile tudi vse pomembnejše romske organizacije. Občinska svetnica ZL, Olivera Mirkovič  pravi da lastnik zemljišča izhaja iz tega območja in je zato vedel, da z zemljiščem kupuje tudi romska prebivališča.

»Zato se mi zdi pomembno, da ne damo prednost kapitalu, ampak ljudem. OPPN se takšen kot je, ne morem sprejet oz. ga v občinskem svetu ne smemo potrdit.«                                                  

Občinski svetnik SD, Silvo Krošelj meni, da so ljudje oziroma Romi, ki na tem zemljišču živijo že 60 let, to zemljišče priposestvovali.

»Kot občinski svetnik nimam nič proti da se OPPN spremeni in se ob urbanistični ureditvi, ki jo OPPN trenutno ima, dodajo še ti objekti oziroma naselje in zadevo enostavno potrdimo.«

Predlagan podroben prostorski načrt, bo vsaj po slišanem težko sprejet. Pred sprejetjem bo potrebno urediti status naselja in ljudi, ki tam živijo. Vlogo mediatorja v pogovorih med lastnikom zemljišč in Romi v Lokah, bo zato prevzela Občina Krško.

»Tukaj si želimo ostati,« pravijo prebivalci Lok. Želimo si, da je dejanski cilj vpletenih, ureditev bivanjskega vprašanja Romov iz Lok in da le ti niso in ne bodo le sredstvo za obračunavanje.

 

Seksi malica je tedenski dogodek, ki ga poslovno središče Aurora Coworking pripravlja za prekmursko skupnost. Organizatorji dogodka so tokrat na jedilnik prvič postavili romske jedi. S  predsednico Sveta Romske skupnosti, Janjo Rošer smo poiskali odgovore na aktualna vprašanja, ki se dotikajo romske skupnosti. Obiskali smo kulturni dogodek ob prazniku pomladi v romskem naselju Kamenci.

Prvi